100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku
To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Rossolnik z pęczakiem
Ta rosyjskiego pochodzenia zupa nazywa się rossolnik . Nieprzypadkowo nazwą kojarzy się z rosołem . Podobnie jak on, przynajmniej kiedyś, opiera się ona na wygotowywaniu słonych smaków z produktów, w tym wypadku ogórków kiszonych. Zamiast ziemniaków jednak, używa się w niej kaszy pęczak, wartościowej i niezwykle sycącej.
Podobne zupy, od naszej ogórkowej przez ukraińskie soljanki, są wszechobecne w całej Europie Wschodniej. Pokazują potęgę naszej kuchni , która miesza pospolite i tanie składniki w niezwykłe smaki. Jeśli odpowiednio często będziemy sięgać po podobne zdrowe zupy, nasza dieta z pewnością na tym skorzysta.
Esencjonalna zupa ogórkowa
Tak gęsta zupa może być pełnym posiłkiem . Ma zaś tę przewagę nad typowymi daniami, że łatwo ją odgrzać, na czym nie dość, że nie straci, to może nawet zyskać. Można więc przygotować z powodzeniem obiad na dwa dni, a kto wie, czy nie więcej.
Składniki
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- 100 g pęczaku
- 5 ogórków kiszonych
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- Kawałek selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- Opcjonalnie: kilka zielonych oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego i/lub paprykowego
- 100 ml śmietany 18%
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz, majeranek
Zupa ogórkowa inaczej
W dużym garnku gotujemy od zimnej wody kotlety z karkówki z dwoma listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz ziarnistego pieprzu. Po godzinie gotowania kotlety wyjmujemy i studzimy. W osobnym garnku zagotowujemy pęczak ok. dwie minuty krócej niż wynika z przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w grube pióra. Obraną marchewkę ścieramy na tarce i – razem z cebulą – podsmażamy krótko na maśle. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru po mięsie. Deglasujemy patelnię po cebuli i marchewce.
Pod garnkiem znów zapalamy palnik i ustawiamy na niewielką moc. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub paprykowy . Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Razem z pęczakiem dodajemy je do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Dodajemy także mięso pokrojone w paseczki. Gotujemy jeszcze przez 8-10 minut .
Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, przyprawiamy zupę majerankiem i wodą spod ogórków . W razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprzu. Zabielamy zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na gotowanie buraków .