Smakosze.pl Przepisy 100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku
Fot. Shutterstock

100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku

5 listopada 2024

To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Rossolnik z pęczakiem

Ta rosyjskiego pochodzenia zupa nazywa się rossolnik . Nieprzypadkowo nazwą kojarzy się z rosołem . Podobnie jak on, przynajmniej kiedyś, opiera się ona na wygotowywaniu słonych smaków z produktów, w tym wypadku ogórków kiszonych. Zamiast ziemniaków jednak, używa się w niej kaszy pęczak, wartościowej i niezwykle sycącej.

Podobne zupy, od naszej ogórkowej przez ukraińskie soljanki, są wszechobecne w całej Europie Wschodniej. Pokazują potęgę naszej kuchni , która miesza pospolite i tanie składniki w niezwykłe smaki. Jeśli odpowiednio często będziemy sięgać po podobne zdrowe zupy, nasza dieta z pewnością na tym skorzysta.

zupa jarzynowa

Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."

Esencjonalna zupa ogórkowa

Tak gęsta zupa może być pełnym posiłkiem . Ma zaś tę przewagę nad typowymi daniami, że łatwo ją odgrzać, na czym nie dość, że nie straci, to może nawet zyskać. Można więc przygotować z powodzeniem obiad na dwa dni, a kto wie, czy nie więcej.

Składniki

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 100 g pęczaku
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Opcjonalnie: kilka zielonych oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego i/lub paprykowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz, majeranek

Zupa ogórkowa inaczej

W dużym garnku gotujemy od zimnej wody kotlety z karkówki z dwoma listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz ziarnistego pieprzu. Po godzinie gotowania kotlety wyjmujemy i studzimy. W osobnym garnku zagotowujemy pęczak ok. dwie minuty krócej niż wynika z przepisu na opakowaniu.

Cebulę kroimy w grube pióra. Obraną marchewkę ścieramy na tarce i – razem z cebulą – podsmażamy krótko na maśle. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru po mięsie. Deglasujemy patelnię po cebuli i marchewce.

Pod garnkiem znów zapalamy palnik i ustawiamy na niewielką moc. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub paprykowy . Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Razem z pęczakiem dodajemy je do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Dodajemy także mięso pokrojone w paseczki. Gotujemy jeszcze przez 8-10 minut .

Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, przyprawiamy zupę majerankiem i wodą spod ogórków . W razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprzu. Zabielamy zahartowaną śmietaną i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na gotowanie buraków .

zupa ogórkowa

Słoikiem i cukrem pozbyłam się gniazda rybików. Nie miały szans
Ścieram na tarce i wrzucam do masy na mielone. Kotlety wychodzą przebojowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy