Smakosze.pl Przepisy Agata Rubik łączy śledzie z zaskakującym składnikiem. Kto ich spróbuje, nie pożałuje
Canva / atlasstudio ; Instagram @agata_rubik

Agata Rubik łączy śledzie z zaskakującym składnikiem. Kto ich spróbuje, nie pożałuje

18 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Agata Rubik zdradziła rodzinny przepis na śledzie. Ten przysmak najczęściej przygotowuje razem ze swoją mamą. Przyznać trzeba, że celebrytka postawiła na nietypowe połączenie smaków. Swoje śledzie przyrządza bowiem z dodatkiem brzoskwiń.

Śledzie Agaty Rubik niejednego zaskoczą

„Śledzie Joli, róbcie do woli!"- tak reklamuje przepis Agata Rubik, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama. Oryginalną recepturę przygotowała bowiem Jolanta Paskudzka, czyli mama influencerki. Danie jest ponoć przepyszne, mimo dziwnego na pierwszy rzut oka składu.

Internauci podeszli sceptycznie do łączenia śledzi z brzoskwiniami. Nie zabrakło jednak głosów deklarujących przyrządzenie takiego specjału. Agata Rubik dla sceptyków ma tylko jedno do powiedzenia. Twierdzi, że nie zna nikogo, komu śledzie z tego przepisu by nie smakowały.

O której godzinie pić ostatnią kawę w ciągu dnia? Pamiętaj, bo się nie wyśpisz

Przepis na śledzie od Agaty Rubik

Składniki:

  • 1 kg śledzi (Matiasy)
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 3 średniej wielkości cebule
  • opakowanie dużych rodzynek (jumbo albo królewskie)
  • duży pojemnik śmietany 18%
  • mały słoik majonezu
  • świeżo mielony pieprz

Zaskakujące śledzie z brzoskwiniami krok po kroku

Śledzie przełóż do miski i zalej zimną wodą . Wstaw je na noc do lodówki. Rodzynki przełóż do osobnego naczynia i zalej wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia .

Na następny dzień śledzie opłucz i podziel na kawałki . Przerzuć je do dużej miski. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj . Dodaj te składniki razem z rodzynkami do śledzi.

Do miski ze śledziami dołóż majonez i śmietanę . Całość dopraw obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj . Tak przyrządzone śledzie najlepiej smakują podane na następny dzień . Na moczenie śledzi polecamy także ten oryginalny sposób . Agata Rubik zna najlepszy przepis na obłędny sernik .

brzoskwinie w syropie.png
Canva / al62

Źródło: Instagram @agata_rubik

Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze
W tym roku Wigilia będzie inna niż zwykle. Szykujcie się na poważną zmianę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy