Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Agata Rubik robi sernik inaczej niż wszyscy. Ten szczegół jest kluczowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.04.2023 16:40

Agata Rubik robi sernik inaczej niż wszyscy. Ten szczegół jest kluczowy

robienie sernika z przepisu Agaty Rubik
TRICOLORS / East News ; Canva / NatashaPhoto

Znamy przepis na niezwykle efektowny, a przy tym prosty do zrobienia sernik. Recepturą podzieliła się żona słynnego artysty. Agata Rubik, bo o niej właśnie mowa, swoje ciasto robi na spodzie z biszkoptów. Dzięki temu jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie łatwe.

Sernik Agaty Rubik to rodzinny przepis

Agata Rubik przepis na swój sernik otrzymała od cioci. Jak wiadomo, obok mam i babć to właśnie ciocie są najlepszymi kucharkami w rodzinie. Takie źródło daje w zasadzie 100 procent gwarancji na wybitny deser. Gorąco polecamy wypróbowanie tego sposobu.

Agata Rubik chętnie dzieli się na Instagramie rozmaitymi kulinarnymi inspiracjami. Choć nie uważa się za autorytet w kwestii kucharzenia widać, że czas spędzony „przy garach" daje jej wiele radości. Nic dziwnego, bowiem przyrządzanie takich specjałów, jak sernik na biszkoptowym spodzie to czysta przyjemność. Przebić ją może jedynie degustacja tego smakowitego deseru.

Astronomiczna cena polskich truskawek. Posypały się komentarze - “Kto to kupi?”

Przepis na sernik według Agaty Rubik

Składniki:

  • 3/4 kostki masła extra
  • 1/2 małego masła roślinnego (125 g)
  • 12 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg sera naturalnego na sernik
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (na 0,5 l mleka)
  • 1,5 szklanki cukru
  • duże opakowanie biszkoptów

Jak zrobić doskonały sernik na spodzie z biszkoptów?

Aby przygotować sernik, zacznij od utarcia masła z masłem roślinnym. Następnie dodaj do nich oba rodzaje cukru. Dołóż też 12 żółtek z jaj i wymieszaj całość na puszystą masę.

Do utartego masła dołóż ser twarogowy i serek waniliowy. Dosyp suchy budyń i utrzyj wszystko na gładką masę. W osobnej misce ubij 12 białek ze szczyptą soli. Powstałą pianę stopniowo i delikatnie dodaj do masy na sernik.

Blaszkę do pieczenia sernika wyłóż równomiernie biszkoptami. Pozostałe ciasteczka drobno pokrusz i wypełnij nimi przerwy w spodzie. Następnie do formy wylej przygotowaną masę sernikową

Ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw urządzenie na temperaturę 170 stopni.  Sernik piecz przez 55 minut, a następnie wyłącz piecyk i pozostaw w nim deser do wystygnięcia. Przed podaniem możesz go udekorować cukrem pudrem. Katarzyna Bosacka przygotowuje swój sernik z niecodziennego składnika. Wytrawna wersja wypieku autorstwa syna Gessler stanowić może nie lada zaskoczenie.

biszkopty na spód do sernika.png
Canva / Radu Bercan

Źródło: kuchnia.fakt