Smakosze.pl Przepisy Arbuzada – jak przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę
pixabay.com

Arbuzada – jak przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę

6 maja 2021

Arbuzada – składniki:

  • 1/4 szklanki cukru,

  • 2 cm kawałek imbiru,

  • 1/4 szklanki wody,

  • sok z 1 limonki,

  • 1 kg arbuza (zważonego ze skórą).

Przygotowanie arbuzady

W rondelku podgrzej cukier i rozpuść go w wodzie. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj syrop przez kolejne 3 minuty, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć.

Obierz skórkę arbuza i usuń pestki. Pokrój miazgę na małe kostki i wymieszaj w misce lub pojemniku blendera. Obierz imbir, posiekaj, zachowując sok.

Dodaj imbir i arbuza, a następnie wlej syrop.

Wszystko wymieszaj, przelej przez sitko do czystego pojemnika lub dzbanka.

Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przechowuj w lodówce do czasu podania.

Propozycja podania arbuzady

Podawaj z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem arbuza. Można rozcieńczyć z Prosecco (aby uzyskać alkoholowy drink) albo dodatkową wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego napoju.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy