Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik
Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Przepis na bigos z młodej kapusty Jakuba Kuronia
Smaczny, pełen umami pochodzącego z pomidorów i niesamowicie sycący bigos z młodej kapusty w wykonaniu Jakuba Kuronia zachwyci nawet wybrednych. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Warto skosztować.
Składniki:
- 1,2 kg młodej kapusty, poszatkowanej
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
- świeży koperek wedle uznania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Jakub Kuroń zdradził przepis
Zaczynamy od pokrojenia boczku w paski i kiełbasy w niezbyt grube półplasterki. Podsmażamy całość na odrobinie oleju do zrumienienia. Potrwa to około 5 minut i w tym czasie siekamy obraną cebulę.
Wrzucamy ja patelnię wraz z rozdrobnionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy poszatkowaną kapustę, a po chwili wlewamy wodę.
Dusimy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy całość przez 10 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wsypujemy także posiekany koperek.
Wskazówka: bigos będzie lżejszy i wegański, jeśli zamienicie tradycyjny boczek i kiełbasę na roślinne wyroby.
Jak podać bigos z młodej kapusty?
Kuroń proponuje, by do dania podać ziemniaki z koperkiem lub świeże pieczywo. Najlepsze dla nadania głębi smaku będzie pełnoziarniste. Możecie też wzbogacić danie o makaron lub kaszę, choć nie będą to już tak udane kompozycje, jak propozycja kucharza.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bigos. Wypróbujcie koniecznie lekką wersję z cukinii — właśnie zaczyna się sezon i warto ją zamrozić. Być może skusi was też pyszny bezmięsny rarytas z zieloną soczewicą i boczniakami .
Źródło: kuron.com