Smakosze.pl Przepisy Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik
canva/-lvinst-; FB/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik

24 czerwca 2023

Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.

Przepis na bigos z młodej kapusty Jakuba Kuronia

Smaczny, pełen umami pochodzącego z pomidorów i niesamowicie sycący bigos z młodej kapusty w wykonaniu Jakuba Kuronia zachwyci nawet wybrednych. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1,2 kg młodej kapusty, poszatkowanej
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 większa cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
  • świeży koperek wedle uznania
  • olej rzepakowy do smażenia
Gwiazdy internetu poniżały kelnerkę i wrzuciły to do sieci. Ich widzowie nie wytrzymali

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Jakub Kuroń zdradził przepis

Zaczynamy od pokrojenia boczku w paski i kiełbasy w niezbyt grube półplasterki. Podsmażamy całość na odrobinie oleju do zrumienienia. Potrwa to około 5 minut i w tym czasie siekamy obraną cebulę.

Wrzucamy ja patelnię wraz z rozdrobnionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy poszatkowaną kapustę, a po chwili wlewamy wodę.

Dusimy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy całość przez 10 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wsypujemy także posiekany koperek.

Wskazówka: bigos będzie lżejszy i wegański, jeśli zamienicie tradycyjny boczek i kiełbasę na roślinne wyroby.

Jak podać bigos z młodej kapusty?

Kuroń proponuje, by do dania podać ziemniaki z koperkiem lub świeże pieczywo. Najlepsze dla nadania głębi smaku będzie pełnoziarniste. Możecie też wzbogacić danie o makaron lub kaszę, choć nie będą to już tak udane kompozycje, jak propozycja kucharza.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bigos. Wypróbujcie koniecznie lekką wersję z cukinii — właśnie zaczyna się sezon i warto ją zamrozić. Być może skusi was też pyszny bezmięsny rarytas z zieloną soczewicą i boczniakami .

Bigos z młodej kapusty jest wyśmienity.png
canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Źródło: kuron.com

Kupił u Lewandowskiego schabowego za krocie. Kotlet mistrzowski, ale dodatki to rozczarowanie
Zwykłe mielone to przeżytek. Najlepsze kotlety zrobisz z ukochanego warzywa, kosztuje teraz grosze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy