Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Babcia Basia zdradziła sekret doskonałych gołąbków, przygotowuje je z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i pieczarek. Gołąbki polane domowym sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to klasyczne wydanie gołąbków, Babcia Basia dodaje jednak do nich cebulę i pieczarki, które podsmaża wcześniej na maśle. Te dwa składniki sprawiają, że gołąbki są jeszcze smaczniejsze, a sam farsz bardziej soczysty.
Domowe gołąbki podaj z sosem pieczarkowym lub sosem pomidorowym. Gołąbki świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem lub kromką świeżego chleba. Farsz do gołąbków dopraw do smaku suszonego majeranku i papryki słodkiej.
Do zawijania wykorzystaj kapustę białą lub kapustę holenderską, którą również kupisz w każdym, większym markecie. Kapusta holenderska jest lekko spłaszczona, a jej liście są bardzo jędrne i elastyczne, są najlepsze do zawijania gołąbków.
Gołąbki z mięsem i ryżem przepisu babci Basi
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
jajko
-
3/4 szklanki ryżu
-
200 g pieczarek
-
cebula
-
główka kapusty białej lub holenderskiej
-
2 łyżeczki suszonego majeranku
-
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki smalcu
-
łyżka masła
Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem? Są proste w przygotowaniu i pyszne
Sparz kapustę- tu poznasz prosty i szybki sposób na sparzenie liści. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odstaw. Do większej miski przełóż mięso mielone, majeranek, paprykę słodką, ryż, wymieszaj.
Na maśle zeszklij posiekaną cebulkę dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda z grzybów odparuje, dodaj do reszty składników. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście, zawiń i układaj ciasno w garnku.
Gołąbki podlej wodą, dodaj smalec i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Gołąbki podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym . Jeśli masz ochotę na równie smaczne, ale jarskie danie- tu poznasz przepis na warzywne gołąbki, palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
-
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
-
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: kujawsko-pomorskie.pl