Smakosze.pl Przepisy Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty
fot. youtube.com/@heniafoksprzepisymamypl

Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty

15 lutego 2024

Wśród wielu niemal zapomnianych przysmaków naszego dzieciństwa jest także ten. Krem sułtański był niegdyś jedną z tych rzeczy, na które wyczekiwaliśmy, wychodząc z rodzicami do miasta. Łatwo go zrobić w domu, więc choć dziś nie ma go w kawiarniach, można przypomnieć sobie ten smak.

Krem z rodzynkami

W epoce Edwarda Gierka kawiarnie polskich miast przeżywały całkiem dobry okres. W ladach chłodniczych ówczesnych lokali rzędami stały desery, a jeden z nich cieszył się największą popularnością. Był to krem sułtański . Jego nazwa przywołuje myśl o egzotycznych krainach. Wzięła się zapewne od rodzynek sułtańskich – jednej z odmian tego suszonego owocu, popularnej w Turcji.

Kremówkami zajadały się tytułowe „Dziewczyny do wzięcia” w filmie Janusza Kondratiuka, ale tysiące ludzi również pamiętają smak niemal musującej w ustach bitej śmietany i rozkosz odkrywania w niej jędrnych, słodko-kwaśnych rodzynek. Ten przepis przywoła to wspomnienie.

bita śmietana
fot. Canva
Ta zupa z warzyw to absolutny hit. Sekretem smaku jest 1 dodatek

Przygotowujemy krem sułtański

Aby dobrze przywołać smak kremu sułtańskiego, powinniśmy użyć rodzynek zalanych rumem. Henia Foks, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje, zwraca uwagę na możliwy bezalkoholowy zamiennik. Mówi, by w wersji dla dzieci zalać rodzynki wodą z sokiem z cytryny. Używa ona również do dekoracji pokruszonej bezy. My proponujemy nadać deserowi szczególny kawiarniany sznyt poprzez zwieńczenie go wisienkami koktajlowymi.

Składniki:

  • ½ l śmietany 30%
  • 60 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Wisienki koktajlowe do dekoracji

Krem sułtański z rodzynkami

Rodzynki przelewamy gorącą wodą i zalewamy rumem, a następnie odstawiamy na noc do lodówki . Śmietanę wylewamy do dużej miski i ubijamy z cukrem na sztywno. Z miski śmietany odkładamy ok. ⅓ do drugiej miski. Mniejszą porcję mieszamy z gorzkim kakao.

Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego. Na dno wysokich szklanek wrzucamy trochę namoczonych rodzynek i przykrywamy śmietaną, nakładając jej do ok. 2/5 wysokości. Na wierzch tej warstwy układamy znów łyżeczkę rodzynek i przykrywamy kolejną warstwą – tym razem kakaowego kremu. Na wierzch możemy nasypać jeszcze odrobinę rodzynek, po czym wykańczamy deser „cebulką” białej bitej śmietany . Na czubku tego kleksa układamy wisienkę koktajlową. Prostota tego deseru ustępuje jedynie jego smakowi.

Wypróbuj też słodkie przepisy na ciasto ptasie mleczko i wafelki snickers .

nakładanie kremu
fot. youtube.com/@heniafoksprzepisymamypl
Gotuję wątróbkę i podaję jak omlet. Nikt się nie spodziewa
Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Bezmięsny obiad jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy