Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję wątróbkę i podaję jak omlet. Nikt się nie spodziewa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.02.2024 10:30

Gotuję wątróbkę i podaję jak omlet. Nikt się nie spodziewa

omlet z wątróbek
youtube.com/@essenohnesorgen

Tak, dobrze czytasz. Wątróbkę jak omlet. W tym przepisie najpopularniejszy w Polsce produkt z kategorii podroby pokazuje, jak bardzo jest wszechstronny. Omlet z wątróbki to zupełnie niezwykłe danie.

Wątróbka – tania i dobra

Niezwykle bogate w żelazo mięso o wyrazistym smaku i delikatnej, kremowej strukturze. Taka jest wątróbka, jeśli dobrze ją potraktować. Zazwyczaj smażymy ją lub dusimy, co jest dobrym pomysłem, chociaż jej struktura może od tego stać się zbyt zwarta.

Rzadko przychodzi nam zaś do głowy, by wątróbkę zwyczajnie ugotować. W tym przepisie zaś, ugotowaną, przerabiamy na potrawę niezwykle zbliżoną do omletu. Niskim kosztem otrzymujemy mięsne danie, które wygląda bardzo oryginalnie, a smakuje wyśmienicie.

gotowana wątróbka
youtube.com/@essenohnesorgen
Ptasie Mleczko to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robi się samo, a zachwytom nie ma końca

Omlet z wątróbki

W tym przepisie łączymy wątróbkę z warzywami, które dodają jej lekkości i uzupełniają nasze danie o cenne składniki odżywcze. Podobny przepis można znaleźć na kanale Essen ohne Sorgen, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. W skład omletu wchodzi tam także gotowane jajko. Jeśli chcesz się zdecydować na to rozwiązanie, posiekaj je lub zetrzyj na tarce i dodaj do masy przed smażeniem.

Składniki

  • 3/4 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże jajka
  • 1 duża cebula
  • Pęczek dymki
  • 1 marchewka
  • 100 g startej mozzarelli
  • 50 ml sosu sojowego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziarna kolendry, słodka papryka

Przygotowujemy omlet z wątróbki

Wątróbkę gotujemy do miękkości, wyjmujemy na miskę i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Na patelni z odrobiną oleju smażymy cebulę, aż się lekko zeszkli, a następnie dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości.

Do miski wybijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy posiekaną dymkę. Wątróbkę kroimy dość drobno i dodajemy do jajecznej masy. Następnie do miski wrzucamy zawartość patelni. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy przyprawy, a na końcu zasypujemy mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy masę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy masę z wątróbki i rozprowadzamy, lekko ugniatając. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut. Kiedy wątróbka będzie powoli dochodzić, zasypujemy ją równą warstwą startej mozzarelli. Z powrotem przykrywamy i dusimy dalej, aż wątróbka będzie gotowa, a ser rozpuszczony. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe bezmięsne pulpeciki i warzywa pieczone w rękawie.

masa na omlet z wątróbki
youtube.com/@essenohnesorgen