Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Bezmięsny obiad jest hitem w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.02.2024 19:59

Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Bezmięsny obiad jest hitem w moim domu

warzywa w rękawie do pieczenia
YouTube/@Zdrowe Przepisy

Przepis na to warzywne danie sprawdzi się idealnie podczas Wielkiego postu. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu zawartego w tym artykule. Być może ten bezmięsny obiad okaże się hitem jak w moim domu. 

Nikt nie będzie tęsknił za mięsem

Moja rodzina należy do tych bardzo mięsożernych. Nie wyobrażają sobie obiadu bez najważniejszego dla nich składnika, jakim jest mięso. Pewnego dnia obiecałem, że to ja przygotuje dla nich obiad.

Kiedy zobaczyli, co stoi przed nimi na obiad, nie kryli swojego zaskoczenia, a nawet oburzenia. Bo jak to, same warzywa na obiad. Udało mi się jednak ich przekonać, aby spróbowali. Na szczęście smak ich zachwycił i obyło się bez awantury. Teraz sami domagają się pieczonych warzyw na obiad. 

krojenie papryki.jpg
YouTube/@Zdrowe Przepisy
Ptasie Mleczko to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robi się samo, a zachwytom nie ma końca

Czy oprócz warzyw coś jeszcze?

Sekret tego dania nie tkwi w samych warzywach. Smakują tylko dzięki przyprawom. Znajdziesz je na liście poniżej. Nie pomiń żadnego, bo dopiero wszystkie razem odpowiadają za niewiarygodny smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale Zdrowe Przepisy, skąd zapożyczyliśmy zdjęcia do tego artykułu.

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cukinie
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnki
  • 40 ml oliwy
  • 60 g jogurtu greckiego szczypior
  • 1 ogórek
  • mielona słodka papryka
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól

Przepis na bezmięsny obiad

Zacznij od umycia kapusty. Następnie przekrój na pół i posiekaj w drobne paski. Posiekaną kapustą ułóż w rękawie do pieczenia. Obie papryki umyj, pokrój w paski i ułóż na kapuście. Umytą cukinię pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do pozostałych warzyw. 

Marchew obierz, pokrój w cieniutkie plasterki i wsyp do rękawa. Jabłko umyj, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój w cienkie plastry i ułóż na marchewce. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w plastry o grubości 5 milimetrów i dodaj do pozostałych składników. 

Do małej miski wlej oliwę. Wsyp mieloną paprykę, suszony tymianek, sól oraz pieprz. Przez praskę przeciśnij obrane ząbki czosnki. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do rękawa z warzywami. Szczelnie do zamknij i wstrząśnij, aby składniki wymieszały się ze sobą

Warzywa piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Podczas pieczenia możesz przygotować sos. Do miski włóż jogurt grecki. Wsyp drobno posiekany szczypior. Na małych oczkach tarki zetrzyj ogórka. Dopiera solą oraz pieprzem i wymieszaj. Upieczone warzywa podawaj z sosem na bazie jogurtu. Danie w tym połączeniu zachwyci wszystkich. 

sos do warzyw.jpg
YouTube/@Zdrowe Przepisy