Smakosze.pl Przepisy Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego
Fot. Canva/pixelshot

Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego

8 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W moim domu na Wielkanoc piekło się mnóstwo mazurków. Jednak babcia dbała, by ten jeden zawsze się pojawił. Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein podbijał prostotą i smakiem eleganckie przyjęcia na świecie.

Kawałek historii w mazurku pomarańczowym

Moja babcia jest mistrzynią mazurka pomarańczowego, a w dodatku, jak się ostatnio dowidziałem, fanką przepisów Anieli Rubinstein. Autorka książki kucharskiej Kuchnia Neli była żoną Artura Rubinsteina - wybitnego pianisty, z którym zwiedziła cały świat. Kiedy jej mąż zachwycał grą na fortepianie, ona zachwycała daniami ze swoich przepisów.

Wracając do ciasta – zawsze myślałem, że moja babcia wymyśliła ten przepis sama. Prawda okazała się zupełnie inna. Kiedy matka mojej matki przygotowała ostatnio to ciasto, zapomniała o jednym składniku. Sięgnęła wtedy po książkę Rubinstein i sekret wyszedł na jaw. Babcia zapożyczyła go od żony znanego pianisty. Zajrzałem do książki. Przepis okazał się niezwykle łatwy, a w dodatku, co potwierdza babcia – mazurek zawsze się udaje. Poniżej dowiesz się jak go zrobić. Odtąd już zawsze będzie na twoim wielkanocnym stole.

przygotowanie mazurka.jpg
Fot. Canva/brig4nti
Dodaj do klusek leniwych, a będą idealnie miękkie. Ten patent pokazała mi babcia

Czego będziesz potrzebowała?

Przepis jest prosty, ale jak wiadomo, aby wypiek był udany, należy odpowiednio dobrać składniki. Na szczęście w tym wypadku zrobiła to za ciebie sama Nela Rubistein. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w odpowiedniej ilości i gramaturze.

Składniki:

  • 225 g + 30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 230 g mąki
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • sól

Przepis na mazurek babci

Do miski wsyp mąkę oraz 30 gramów cukru. Dodaj dwa oddzielone od białka żółtka oraz masło . Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Blachę do pieczenia posmaruj masłem . Ciastem wylep spód oraz boki blachy. Piecz przez 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę. Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie umyj. Pokrój na plastry i wytnij z nich pestki. Za pomocą miksera zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ją do garnka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy polewa zgęstnieje i stanie się błyszcząca, przełóż ją na upieczony spód z ciasta. Odstaw do wystygnięcia i stężenia. Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj nim gości. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa mielonego na obiad oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka .

gotowy mazurek.jpg
Fot. Canva/Shaiith
Nadszedł czas na polską kuchnię! – deklaruje najsłynniejszy kucharz świata
Ile kroków dziennie trzeba zrobić, aby schudnąć? Pilnuj tej liczby
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy