Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego
W moim domu na Wielkanoc piekło się mnóstwo mazurków. Jednak babcia dbała, by ten jeden zawsze się pojawił. Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein podbijał prostotą i smakiem eleganckie przyjęcia na świecie.
Kawałek historii w mazurku pomarańczowym
Moja babcia jest mistrzynią mazurka pomarańczowego, a w dodatku, jak się ostatnio dowidziałem, fanką przepisów Anieli Rubinstein. Autorka książki kucharskiej Kuchnia Neli była żoną Artura Rubinsteina - wybitnego pianisty, z którym zwiedziła cały świat. Kiedy jej mąż zachwycał grą na fortepianie, ona zachwycała daniami ze swoich przepisów.
Wracając do ciasta – zawsze myślałem, że moja babcia wymyśliła ten przepis sama. Prawda okazała się zupełnie inna. Kiedy matka mojej matki przygotowała ostatnio to ciasto, zapomniała o jednym składniku. Sięgnęła wtedy po książkę Rubinstein i sekret wyszedł na jaw. Babcia zapożyczyła go od żony znanego pianisty. Zajrzałem do książki. Przepis okazał się niezwykle łatwy, a w dodatku, co potwierdza babcia – mazurek zawsze się udaje. Poniżej dowiesz się jak go zrobić. Odtąd już zawsze będzie na twoim wielkanocnym stole.
Czego będziesz potrzebowała?
Przepis jest prosty, ale jak wiadomo, aby wypiek był udany, należy odpowiednio dobrać składniki. Na szczęście w tym wypadku zrobiła to za ciebie sama Nela Rubistein. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w odpowiedniej ilości i gramaturze.
Składniki:
- 225 g + 30 g cukru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 230 g mąki
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- sól
Przepis na mazurek babci
Do miski wsyp mąkę oraz 30 gramów cukru. Dodaj dwa oddzielone od białka żółtka oraz masło . Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Blachę do pieczenia posmaruj masłem . Ciastem wylep spód oraz boki blachy. Piecz przez 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę. Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie umyj. Pokrój na plastry i wytnij z nich pestki. Za pomocą miksera zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ją do garnka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy polewa zgęstnieje i stanie się błyszcząca, przełóż ją na upieczony spód z ciasta. Odstaw do wystygnięcia i stężenia. Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj nim gości. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa mielonego na obiad oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka .