Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
Sposobów na racuchy jest wiele. Babciny przepis wykorzystujący kwaśne mleko będzie lepszy niż niejeden patent z użyciem drożdży. Wyjątkowo puszyste, nie za słodkie i rozpływające się w ustach danie spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?
Delikatne racuchy na kwaśnym mleku spodobają się amatorom słodkich przysmaków z patelni. Tym razem bez jabłka, ale z przyjemnie kwaśnym nabiałem, który sprawi, że masa po usmażeniu wyjdzie tak lekka i puszysta, jak nigdy wcześniej. Skusicie się?
Przepis na babcine racuchy na kwaśnym mleku
Składniki:
-
1 litr kwaśnego mleka
-
4 duże jaja
-
800 g uniwersalnej mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka cukru pudru
-
1 łyżka octu
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
-
świeże owoce np. maliny czy jagody
-
bita śmietana
Jak zrobić puszyste racuchy? Babcie wykorzystywały kwaśne mleko i placki zawsze wychodziły
Do większej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z kwaśnym mlekiem, cukrem pudrem, solą i jajkami przy pomocy trzepaczki. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i staranie rozprowadzamy go w masie.
Wlewamy ocet - dzięki niemu racuchy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej.
Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki i smażymy je przez 1,5 minuty z każdej strony — do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. Gdy będą gotowe, osuszamy je na ręczniku papierowym. Racuchy podajemy na słodko, z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Jeżeli zamiast puszystych racuchów szukacie wytrawnych smakołyków z patelni, sięgnijcie po inne nasze przepisy. W tym materiale podpowiadamy jak przygotować placki z ugotowanych ziemniaków . Ten natomiast zawiera prostą recepturę na rarytas z marchewki i selera .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
-
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
-
Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet