Puszyste placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekretem jest dodatek drożdży
Placki ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie prezentują się nad wyraz okazale i jeszcze lepiej smakują. Puszyste placki nie są jednak przygotowane z tartych ziemniaków, lecz wcześniej ugotowanych. Dzięki temu w łatwy sposób nie tylko sporządzisz pyszne placki, lecz również wykorzystasz resztki z wcześniejszego obiadu.
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków zachwycają puszystością dzięki dodaniu do nich drożdży. Te fermentując, napełniają ciasto bąbelkami gazu wspaniale je napowietrzając, nadając plackom dużą objętość.
Placki z ugotowanych ziemniaków mają delikatną teksturę, co pozwala wnieść ciekawy powiew świeżości do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Poniższą propozycję można jeść zarówno na słodko, jak i na słono.
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
700 g ziemniaków ugotowanych
20 g drożdży świeżych
3 jajka
50 ml mleka
250 ml śmietany 18%
125 g mąki
łyżeczka cukru
olej
sól
Zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki i utarcia ich na pastę z cukrem. Wlej do nich ciepłe mleko, wsyp 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do kartofli. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz ze śmietaną. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego łyżką porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po czym przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Gokcemim, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: przyslijprzepis; mniammniam