Lekkie placki z selera i marchewki. Idealne na szybki i tani obiad
Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?
Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane. Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.
Przepis na wyśmienite placki z selera i marchewki
Składniki:
mały korzeń selera
2 marchewki
mała czerwona cebula
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Selera i marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, wsypujemy posiekaną zieleninę.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z jajkami, a następnie dodajemy ją do warzyw. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Łyżką formujemy spore placki.
Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego lub bibuły. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: danie można bardzo prosto zweganizować. Wystarczy użyć kleiku z siemienia lnianego zamiast jajka. Odpowiednikiem jednej sztuki kurzego specjału jest 1 łyżka mielonych ziaren zalanych trzema łyżkami wrzątku.
Źródło zdjęcia: canva/Arx0nt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: przyslijprzepis