Smakosze.pl Przepisy Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie
Canva / Wiktory

Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

19 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.

Klops wielkanocny to niezwykle apetyczna potrawa

Klops wielkanocny przygotowuje się z mielonej karkówki. Dzięki temu wychodzi niezwykle soczysty i delikatny. W jego wnętrzu nie może zabraknąć gotowanego na twardo jajka i aromatycznych przypraw. Ich dobór został przez babcię starannie przemyślany.

Klops wielkanocny nazywany jest czasem także pieczenią rzymską. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat zniewala. Warto ten babciny przepis wpisać na stałe do swojego notatnika.

Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnik

Przepis na klops wielkanocny faszerowany jajkiem

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 6 jajek
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Wyśmienity klops wielkanocny krok po kroku

5 sztuk jaj ugotuj na twardo . Kajzerkę namocz w mleku do miękkości. Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce .

Mieloną karkówkę na klops wielkanocny przełóż do dość dużej miski . Dodaj do niej surowe jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę i marchew. Dołóż również kaszę manną, śmietanę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy . Całość wyrób dłonią na gładką jednolitą masę .

Podłużną formę tzw. keksówkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną . Nałóż do niej ⅓ ilości mięsa na klops wielkanocny . Ugotowane na twardo jajka obierz i poodcinaj z nich końcówki tak, aby jajka mogły do siebie ściśle przylegać . Ułóż je jedno za drugim przez środek mięsnej masy.

Jajka przykryj pozostałą ilością wymieszanej z dodatkami karkówki . Całość delikatnie dociśnij. Wierzch klopsa wielkanocnego posmaruj olejem i ozdób go całymi liśćmi laurowymi .

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni . Klops wielkanocny wstaw do piecyka na ok. 50-60 minut . Po upływie tego czasu potrawę odstaw do przestudzenia, a następnie wydobądź z formy, odlewając z niej uprzednio zebrany przy pieczeniu płyn . Danie pokrój na grube plastry i podawaj. Na Wielkanoc równie smakowitym kąskiem będzie pieczeń nadziana uwielbianym owocem . Mięsne dania uświetni dodatek doskonałej karmelizowanej cebulki .

wyrabianie mięsa na klops wielkanocny.png
Canva / CCat82
Najzdrowszy ser świata. Polacy prawie go nie jedzą, a jego zalety można wymieniać bez końca
Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy