Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnik

Kotlety mielone można przygotować bez dodatku cebuli. Zamiast ostrego warzywa zmieszajcie mięso ze startą na tarce cukinią. Warzywo nie zmieni smaku dania, a znacznie poprawi konsystencję. Musicie spróbować — tak soczystego przysmaku dawno nie jedliście.
Przepis na soczyste kotlety mielone z cukinią
Obiad składający się z kotletów mielonych, surówki i ziemniaków można urozmaicić i wzbogacić o jeszcze większą porcję warzyw. Dodając do mięsnej masy startą cukinię, uzyskamy danie tak lekkie i soczyste, jak nigdy wcześniej. Nawet wybredni zjedzą ze smakiem.
Składniki:
- 750 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 spora kajzerka
- woda
- 1 cukinia o masie około 300 g
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano
- 1 duże jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Cebulę zastąpcie cukinią, a będą rewelacyjne
Zaczynamy od zalania bułki wodą i odstawienia jej na bok, by zmiękła. Cukinię myjemy i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach. Warzywo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
Zachowujemy go do przyrządzenia zupy lub koktajlu, a miąższ przenosimy do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z płynu bułkę, jajko i przyprawy.
Wyrabiamy, a następnie formujemy spłaszczone owale, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Gdy z obu stron będą zrumienione, odsączamy na bibule.
Jak podać soczyste kotlety mielone?
Danie z dodatkiem cukinii świetnie smakuje z dowolną surówką lub sałatką. Jeśli chcemy, możemy też dodać kaszę, ziemniaki lub dowolny ryż. Kombinacji, które zachwycą smakiem, jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite kotlety mielone. Szczególnie polecamy wersję przyrządzaną w piekarniku — jest bardzo lekka i smaczna. Warto też skusić się na przysmak z majonezem zamiast bułki i mleka.






































