Smakosze.pl

canva/Antic Zlatko

Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

19 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, które są jednocześnie lekkie, nietłuste i chrupiące można bardzo prosto przygotować. Odpowiednio rozgrzany do smażenia olej i dodanie ubitych białek do masy ziemniaczanej są dwoma sztuczkami, które pomogą nam osiągnąć znakomite rezultaty. Nawet wybredni się zachwycą.

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku
wielkanocna szynka

Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Dodanie piany z białek nada lekkości

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy je starannie z wody i przenosimy pulpę do osobnego naczynia. Masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn.

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut, by wytrącił się krochmal. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek, jeśli go używamy.

Składniki starannie mieszamy, po czym łączymy z osadem, który zebrał się na dnie miski z sokiem ziemniaczanym. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy.

Placki ziemniaczane smażymy na średnim ogniu, formując je przy pomocy łyżki. Zrumienione osuszamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Jak podać puszyste placki ziemniaczane?

Rarytas doskonale smakuje z kwaśną śmietaną lub ziołowym twarożkiem. Możemy też skusić się na bogatą wersję z łososiem wędzonym czy prostym sosem grzybowym . Niektórzy także posypują placki ziemniaczane cukrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z dodatkiem sera i pieczarek . Być może spodoba wam się także receptura na sycący i tani gulasz na bazie tego warzywa.

Placki ziemniaczane z warzywami.png
canva/CCat82


 

Rzeżucha

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

CZYTAJ DALEJ
Bitki w sosie grzybowym

Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >