Smakosze.pl Porady Babcia Stasia zmieniła sposób gotowania kompotu z truskawek. Owoce przestały się rozpadać
canva/ppl58

Babcia Stasia zmieniła sposób gotowania kompotu z truskawek. Owoce przestały się rozpadać

1 lipca 2023

Kompot z truskawek jest pysznym sezonowym rarytasem. Jego gotowanie jednak niemal zawsze kończy się wyrzucaniem sezonowego owocu, który po przyrządzeniu wygląda nieapetycznie. Prosta sztuczka pozwoli uniknąć takiej sytuacji.

Kompot z truskawek można ugotować inaczej

Zazwyczaj wykonanie kompotu z truskawek polega na zagotowaniu wody z cukrem, umieszczeniu w niej owoców i niezbyt długim, około 5-minutowym gotowaniu.

Tak krótki czas podgrzewania jednak wystarcza, by truskawki rozpadły się i utworzyły nieestetyczną breję. Przykrej sytuacji można uniknąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy wrzucić sezonowy rarytas do wrzątku i od razu wyłączyć grzanie. Stygnąc, płyn nabierze smaku i koloru.

Bosacka wkurzyła się na producentów czekolady. Nie uwierzysz, o co chodzi

Jak urozmaicić smak kompotu z truskawek?

Słodki napój można i warto podkręcić. Dobrym pomysłem jest np. dodanie soku z cytryny, który sprawi, że kompot stanie się bardziej orzeźwiający i nie będzie przesadnie słodki . Podobnie zadziała sok z pomarańczy.

Ciekawą opcją jest także dodanie goździków, cynamonu lub kardamonu. Korzenne przyprawy doskonale komponują się ze słodyczą truskawki i nadają jej charakteru. Przyprawy warto zagotować przez 5 minut w wodzie i dopiero pachnący płyn połączyć z owocami. Smak kompotu podkreślą także odrobina wanilii oraz świeże listki mięty lub bazylii.

Jak wykorzystać owoce z kompotu?

Jędrne truskawki można podać z kompotem - będą się dobrze prezentowały i urozmaicą jego teksturę. Owoce można też z powodzeniem użyć do przygotowania dżemów.  Świetnie połączą się np. z rabarbarem.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na przysmaki z truskawkami. Koniecznie przetestujcie puszyste racuchy ze słodkim owocem - skuszą nie tylko dzieci. Być może skusi was też znakomite ciasto siostry Anastazji , łączące truskawkę, budyń i lekki biszkopt.

Kompot z truskawek może się ładnie prezentować.png
canva/pilip76
Czy można mrozić twaróg? Co druga osoba popełnia rażący błąd
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do małosolnych. Ten składnik to hit
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy