Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy z truskawkami z zaskakującym dodatkiem. Nasze babcie robiły je inaczej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.07.2022 21:57

Puszyste racuchy z truskawkami z zaskakującym dodatkiem. Nasze babcie robiły je inaczej

racuchy
canva/afro

Pomysł na pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek? Przygotuj lekkie racuchy z truskawkami, miodem i nasionami chia. To właśnie dzięki ziarnom szałwii hiszpańskiej, placuszki są niezwykle puszyste, sycące i wzbogacone między innymi o potas i żelazo.

Racuchy z truskawkami z dodatkiem nasion chia są jeszcze bardziej puszyste i znacznie zdrowsze. Do ciasta na placuszki nie dodawaj cukru. Wystarczy, że podasz je z miodem i truskawkami, będą równie pyszne, a zdecydowanie mniej kaloryczne.

Nasiona chia, czyli ziarna szałwii hiszpańskiej, mają niezwykle dobry wpływ na nasz organizm. Już 2 łyżki nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Nasiona to również źródło silnych antyoksydantów, które skutecznie opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.

Dodatkowy atutem ziaren są właściwości hydrofobowe i zawartość błonnika- danie przygotowane z odrobiną chia zwiększa swoją objętość i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu jesteśmy syci przez dłużej. Chia to więc skuteczny środek na walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Jeśli szukasz pomysłu na lekki i zdrowy deser- tu poznasz przepis na niskokaloryczny pudding z chia, jest przepyszny.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki:

  • 350 ml kefiru

  • szklanka mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki nasion chia

  • jajko

  • 1,5 łyżeczki sody

  • olej do smażenia

  • świeże truskawki

  • płynny miód do podania

Jak zrobić puszyste racuchy z truskawkami?

Nasiona chia wsyp do małej filiżanki, zalej łyżką kefiru i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna przełóż do miski, dodaj resztę kefiru, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Do masy wsyp mąkę i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszaj. Ciasto porcjami smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty na stronę, aż urosną i się zarumienią. Rauchy przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z truskawkami i miodem, smacznego.

Nasiona chia w misce

Źródło zdjęcia: canva/ m-chin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw