Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie
Ogórki małosolne są prawdziwym przysmakiem. Te domowej roboty z przepisu mojej babci wychodzą najlepsze. Wszystko dzięki kawałkowi chleba, który trzeba włożyć do słoika. Powód ucieszy niejednego smakosza.
Ogórki małosolne, czyli smak i zdrowie na talerzu
Zawsze czekam z utęsknieniem na wiosnę. Wszystko dlatego, że wtedy zaczynam robić ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i kuszą świeżością. Pasują do niemal wszystkich dań obiadowych, ale robię z nich też sałatki i chrupię bez dodatków.
Zawsze wychodzą mi tak, że palce lizać. Przepis na ogórki małosolne mam od mojej babci. Seniorka o kuchni wie dosłownie wszystko. Do słoika z ogórkami wkłada kawałek chleba razowego . Tak samo robię, a powód może zaskakiwać. Okazuje się, że dzięki temu proces fermentacji przebiega szybciej . Poniżej znajdziesz przepis na ogórki małosolne z przepisu babci.
Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem razowym?
Składniki:
- 2 ½ kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 kromki chleba razowego
- 6 ząbków czosnku
- kilka gałązek kopru
Ogórki dokładnie umyj, usuń ogonki jeśli trzeba. Opłucz koper, obierz ząbki czosnku. Przygotuj słoiki, te powinny być wcześniej wyparzone . Włóż do nich ząbki czosnku, koper i ogórki. Teraz zajmij się zalewą. Wlej wodę do garnka, wsyp sól, cukier i wszystko zagotuj.
Kromki chleba podziel na mniejsze kawałki, zalewę przelej do słoików, na wierzch dołóż kawałki chleba. Ogórki odstaw na kilka dni do ukiszenia . Nawet już po 2 dniach będziesz się cieszyć pysznym smakiem ogórków małosolnych.
Ogórki małosolne kuszą smakiem
Ogórki małosolne wychodzą chrupiące i mają smak po prostu idealny. To zasługa dodania kawałków chleba razowego do słoików . Ten dodatek sprawia też, że ogórki małosolne szybciej się ukiszą i prędzej trafią na nasze talerze.
Sposób babci polecam każdemu smakoszowi. Przepis jest sprawdzony i gwarantuje wyborny efekt . Spróbuj, a się przekonasz. Tak smacznych ogórków małosolnych jeszcze nie jadłeś. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie jak nigdy dotąd. Polecaliśmy przepis na zupę, która smakuje i odchudza.
Źródło: pysznosci.pl