Babcia zawsze tak robiła z burakami na barszcz. Smakował jak żaden inny
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji znowu na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy. Dla mnie smakiem, który najbardziej kojarzy mi się z Wigilią, jest barszcz czerwony. Moja babcia miała na barszcz swój sposób i była prawdziwą mistrzynią w jego przyrządzaniu.
Barszcz czerwony nieco inaczej
Każda gospodyni domowa ma swój sposób na barszcz. Zupa różni się dodatkami, proporcjami, a także samym procesem gotowania . Moim ulubionym barszczem był słodki i esencjonalny wywar przygotowywany przed babcię. Swój smak zawdzięczał jednej czynności .
Przygotowanie barszczu babcia rozpoczynała przynajmniej dzień przed podaniem. To dlatego, że najpierw musiała przygotować buraki na tę zupę. Kroiła je, zasypywała cukrem i zostawiała tak na noc. Gwarantuję, że lepszego barszczu nie jedliście .
Przepis na barszcz czerwony prosto od babci
W przepisie mojej babci nie ma żądnych wymyślnych składników. Wszystko jest proste, a przez to tradycyjne w smaku i po prostu pyszne. Babcia używała własnoręcznie zrobionego zakwasu , ale ostatecznie można użyć też takiego kupionego w sklepie. Poniżej lista niezbędnych produktów.
Składniki:
- 7-8 buraków średniej wielkości
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- garść suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 litry wody
- 500 ml zakwasu
- sól do smaku
Najlepszy barszcz czerwony krok po kroku
Zacznij od przygotowania buraków na barszcz czerwony . Obierz je, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Następnie zasyp je łyżką cukru i odstaw na noc .
Następnego dnia rano dodaj do buraków liście laurowe , grzyby, obraną opaloną cebulę, pieprz i ząbki czosnku. Całość zalej wodą i postaw na malutkim ogniu .
Kiedy barszcz zacznie się gotować, dodaj zakwas . Ważne, by nie przegapić tego momentu, aby wywar nie stracił koloru. Następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kolejną godzinę . Na sam koniec dopraw do smaku solą. Podawaj z uszkami lub rozlej do kubków i podawaj do pierogów i krokietów.
Poznaj przepis na dojrzewający piernik oraz sprawdź, co warto pić przed snem .