Babcia zmieniła sposób przyrządzenia naleśników. Nie używa mleka, wlewa gęsty płyn
Naleśniki lubią dorośli i dzieci. Możemy serwować je na obiad, a nawet na śniadanie. Podawać jako wytrawne danie lub na słodko i z owocami. Lubimy naleśniki za ich smak i kulinarne możliwości, których nam dostarczają. Jednak przepis babci może zaskoczyć- zamieniła ona mleko na kefir.
Naleśniki, czyli jest w czym wybierać
Naleśniki przyrządzamy z rzadkiego ciasta, które smażymy potem na patelni. Przygotowujemy farsz albo dokładamy różne składniki. Mogą to być wytrawne dodatki lub owoce . Bardzo popularne i lubiane są naleśniki ze szpinakiem oraz z serem.
To danie jada się we Francji, we Włoszech, na Ukrainie i w Rosji. Lubiane są w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Nawet w Egipcie stworzono własną wersję naleśników, które smaży się tylko z jednej strony. My proponujemy przepis na naleśniki z wykorzystaniem kefiru zamiast mleka. Spróbujcie, są pyszne.
Jak przygotować naleśniki z kefirem?
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp cukier, wbij jajka, wlej kefir i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej łyżkę oleju i trochę wody.
Ciasto powinno mieć konsystencję bez grudek. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju rzepakowego. Przygotowanie zajmie nam około 30 minut. Wyjdzie nam 20 porcji.
Kefir do naleśników- spróbuj koniecznie
Te naleśniki smakują najlepiej ze słodkim twarożkiem lub konfiturą. Kefir sprawia, że ciasto naleśnikowe będzie dość gęste i aksamitne. Po usmażeniu naleśniki będą niezwykle miękkie i będą rozpływały się w ustach.
Dodanie kefiru zamiast mleka sprawia, że naleśniki są elastyczne i się nie rwą, a to bardzo istotne podczas smażenia . Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście. Warto mleko zamienić na kefir. Pisaliśmy o naleśnikach Anny Lewandowskiej. Podawaliśmy też przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.
Źródło: fajnegotowanie.pl