Smakosze.pl

canva/AlexPro9500; IG/annalewandowska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki można podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Przygotowując je w drugiej odsłonie, warto wzbogacić masę o odrobinę kurkumy. Anna Lewandowska pokazuje, że nie tylko nada daniu pięknego koloru, ale też sprawi, że będą zdrowsze. Musicie spróbować.
 

Przepis na naleśniki Lewandowskiej

Piękny kolor dań nie jest jedyną korzyścią płynącą z dodawania do nich kurkumy. Wyrazista przyprawa nawet w małych dawkach może poprawić naszą odporność. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która dodaje ją do ciasta naleśnikowego. Spróbujcie i wy.

Składniki:
  • 80 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jaja
  • 125 ml wody mineralnej
  • 125 ml napoju ryżowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
aktualne ceny truskawek

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pyszne naleśniki? Anna Lewandowska ma przepis

Zaczynamy od połączenia ze sobą dwóch rodzajów mąki. Wsypujemy kurkumę i trochę soli. Następnie wbijamy jaja i wlewamy wodę oraz napój roślinny. Dokładnie wyrabiamy masę, aż uzyskamy gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na średnim ogniu na stopionym maśle klarowanym, wylewając porcje ciasta przy pomocy chochli.

Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie bez nabiału, dodajmy kleik z siemienia lnianego zamiast jaj i smażmy na oleju rzepakowym. 2 sztuki kurzego nabiału zastąpić można 2 łyżkami zmielonych ziaren namoczonymi w 6 łyżkach wrzątku.

Jak podać naleśniki z kurkumą?

Do pysznego usmażonego na rumiano ciasta według Lewandowskiej pasują nie tylko wytrawne dodatki. Gwiazda zajada rarytas z pastą czekoladowo-kokosową oraz ziarnami sezamu. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie takiego połączenia, spróbujcie twarogu przygotowanego jak na pierogi ruskie. Możecie skorzystać z tej receptury .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne naleśniki. Koniecznie przetestujcie smaczną odsłonę z jajkiem sadzonym . Być może skuszą was też nietypowe naleśniki gryczane — są zdrowe, w pełni roślinne i zrobione z jednego składnika.

Naleśniki na słodko Lewandowskiej.png
canva/Arx0nt

Źródło: hpba

placki z pokrzywą

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

CZYTAJ DALEJ
sprzedaż polskich truskawek

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >