Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Naleśniki można podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Przygotowując je w drugiej odsłonie, warto wzbogacić masę o odrobinę kurkumy. Anna Lewandowska pokazuje, że nie tylko nada daniu pięknego koloru, ale też sprawi, że będą zdrowsze. Musicie spróbować.
Przepis na naleśniki Lewandowskiej
Piękny kolor dań nie jest jedyną korzyścią płynącą z dodawania do nich kurkumy. Wyrazista przyprawa nawet w małych dawkach może poprawić naszą odporność. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która dodaje ją do ciasta naleśnikowego. Spróbujcie i wy.
Składniki:
- 80 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jaja
- 125 ml wody mineralnej
- 125 ml napoju ryżowego
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować pyszne naleśniki? Anna Lewandowska ma przepis
Zaczynamy od połączenia ze sobą dwóch rodzajów mąki. Wsypujemy kurkumę i trochę soli. Następnie wbijamy jaja i wlewamy wodę oraz napój roślinny. Dokładnie wyrabiamy masę, aż uzyskamy gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na średnim ogniu na stopionym maśle klarowanym, wylewając porcje ciasta przy pomocy chochli.
Wskazówka: jeśli chcemy przygotować danie bez nabiału, dodajmy kleik z siemienia lnianego zamiast jaj i smażmy na oleju rzepakowym. 2 sztuki kurzego nabiału zastąpić można 2 łyżkami zmielonych ziaren namoczonymi w 6 łyżkach wrzątku.
Jak podać naleśniki z kurkumą?
Do pysznego usmażonego na rumiano ciasta według Lewandowskiej pasują nie tylko wytrawne dodatki. Gwiazda zajada rarytas z pastą czekoladowo-kokosową oraz ziarnami sezamu. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie takiego połączenia, spróbujcie twarogu przygotowanego jak na pierogi ruskie. Możecie skorzystać z tej receptury.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne naleśniki. Koniecznie przetestujcie smaczną odsłonę z jajkiem sadzonym. Być może skuszą was też nietypowe naleśniki gryczane — są zdrowe, w pełni roślinne i zrobione z jednego składnika.
Źródło: hpba