Babcia Zosia do krupniku wsypuje nieoczywisty składnik. Zupa nie ma sobie równych
Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny? Doskonałym rozwiązaniem będzie krupnik. Ta zupa gotowana zwykle na mięsie, ze sporym dodatkiem warzyw i kaszy potrafi doskonale nasycić. A gdy tak, jak babcia Zosia wsypiesz do niej kaszę jaglaną będzie delikatna i zdrowsza niż zwykle.
Domowy krupnik w sam raz na obiad
Najlepszy krupnik ugotujesz na kurczaku lub indyku. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodaj do zupy kaszę jaglaną. Jaglanka rewelacyjnie zagęści całe danie, a krupnik będzie jeszcze smaczniejszy i pożywniejszy. Przed dodaniem kaszy do garnka, przepłucz ją pod bieżącą wodą. Wtedy nie będzie miała gorzkiego posmaku.
W krupniku nie może zabraknąć warzyw rosołowych i ziemniaków. Aromatyczny wywar jest podstawą każdej zupy. Do krupniku dodaj również kilka kawałków suszonych i namoczonych wcześniej grzybów. Grzyby wzmocnią smak całej potrawy.
Do krupniku gotowanego na mięsie, warzywach i kaszy jaglanej dodaj też suszony majeranek i natkę pietruszki. Zapomnij o kostkach rosołowych. To sama chemia i konserwanty. Zupy będą o wiele smaczniejsze, kiedy doprawisz je solą, pieprzem i ziołami.
Przepis na krupnik z kaszą jaglaną
Składniki:
- udko z kurczaka lub skrzydło z indyka
- 2 marchewki
- korzeń i natka pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 4-5 ziemniaków
- 2 suszone, namoczone grzyby
- cebula
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- suszony majeranek
Jak ugotować gęsty krupnik? Domowa zupa nie ma sobie równych
Mięso oczyść i przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej 3 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj cebulę, marchewki, korzeń pietruszki, seler i por.
Gotuj około 15 minut. W tym czasie kaszę wsyp na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do garnka razem z pokrojonymi w paski grzybami i gotuj 30 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
Wyjmij marchewkę i korzeń pietruszki. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do zupy. Krupnik dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj, smacznego.
Ugotuj również pyszną ogórkową z kaszą jaglaną . Na kaszy zrobisz lekki budyń . Świetny deser dla całej rodziny będzie o wiele lżejszy od zagęszczanego mąką.