Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć ziemniaki do blendera. Pyszny majonez zrobisz nawet bez jajek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.03.2023 14:38

Wrzuć ziemniaki do blendera. Pyszny majonez zrobisz nawet bez jajek

roślinny majonez  zgotowanych ziemniaków
Canva / veger, screen z filmu na kanale YouTube Pani Fotograf

Przygotuj pyszny i tani majonez. Proponowana przez nas wersja jest w 100 procentach roślinna. Nie ma potrzeby dodawać do niej także zbyt dużej ilości tłuszczu. Smak tego prostego sosu pozytywnie Cię zaskoczy.

Majonez z ziemniaków to rewolucyjny przepis

Majonez do jaj czy kanapek zazwyczaj kupujemy w sklepie. W takim wypadku zdani jesteśmy na to, co producent postanowi wrzucić do słoika. Majonez z ziemniaków przygotujesz z pełną kontrolą wszystkich składników i proporcji. 

Przygotowanie majonezu z ziemniaków jest banalnie proste. Ugotuj warzywa, wrzuć kilka dodatków i zblenduj na gładko. Takiego sosu możesz użyć do ulubionych potraw, a nawet zagęścić nim sos czy zupę. Nie tylko dorównuje on temu tradycyjnemu ze sklepu, ale wręcz bije go na głowę.

Wybrali najlepszą restaurację w Polsce. Nie uwierzysz, co zajęło pierwsze miejsce

Przepis na nowatorski majonez z ziemniaków

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić ekspresowy i pyszny majonez z ziemniaków?

Warzywa do majonezu wyszoruj i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i odstaw, aby nieco przestygły. Po kilku-kilkunastu minutach wciąż ciepłe ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i wsadź do blendera.

Do ziemniaków dodaj obrany i pokrojony czosnek. Dolej sok z cytryny, olej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec do zawartości blendera dodaj ok. ¼ szklanki wody. Zacznij miksować na jednolity gładki sos.

Na bieżąco kontroluj gęstość majonezu z ziemniaków. Jeśli wyjdzie zbyt zwarty dolej do niego więcej wody. Gotowy majonez zużyj od razu lub przełóż do wyparzonego czystego słoiczka. Przechowuj go w lodówce nie dłużej, niż 7 dni. Specjalista do zadań kuchennych pokazał własny przepis na domowy majonez. Uwielbiany sos jest jednym z tajnych składników najlepszych kotletów mielonych.

domowy majonez z ziemniaków.png
Canva / tiverylucky