Smakosze.pl

Canva / Dejan Kolar

Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil

6 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.

Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.

Przepis na domowy budyń z kaszy jaglanej

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)

  • 1 słodka gruszka lub banan

  • szczypta cynamonu do dekoracji

Jak szybko i prosto zrobić pyszny domowy budyń?

Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do niedużego naczynia. Dodaj do niej mleko kokosowe. Składniki wymieszaj wstępnie za pomocą łyżki.

Gruszkę umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń z owocu gniazdo nasienne. Na koniec pokrój go na mniejsze kawałki i dołóż do naczynia z namoczoną w mleku kaszą.

Wszystkie składniki domowego budyniu połącz na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. Podziel go na porcje do przygotowanych miseczek lub pucharków. Przed podaniem deser posyp mielonym cynamonem.

Znamy sprawdzony przepis na klasyczny budyń na bazie mąki i mleka . Słodka przekąska z kaszy manny i soku owocowego sprawdzi się nie tylko na śniadanie .

Canva / ratmaner
Canva / ratmaner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]