Smakosze.pl Przepisy Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik
canva/peredniankina

Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik

26 lutego 2023

Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.

Przepis na lekki galaretkowiec babci Zosi

Kolorowy przysmak z dodatkiem owocowych galaretek nie wymaga wielu składników i żmudnych przygotowań. Zastosowanie jogurtu naturalnego sprawia, że jest delikatny niczym ptasie mleczko i nie przytłacza słodyczą.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 16 g żelatyny
  • 40 g cukru pudru
  • 4 opakowania galaretki, każde w innym kolorze
  • woda
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie

Jak zrobić smaczny galaretkowiec? Przepis jest prosty

Każdą z galaretek sporządzamy oddzielnie, zaczynając od rozpuszczenia proszku w 250 ml gorącej wody. Przelewamy je do płaskich naczyń i studzimy. Wkładamy do lodówki, by całkowicie stężały. Kroimy w kostkę.

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Studzimy, aż będzie letnia. W dużej misce umieszczamy jogurt i łączymy go z cukrem pudrem. Trochę jogurtu przenosimy do żelatyny, a następnie całość mieszamy z pozostałym jogurtem.

Wrzucamy galaretki, po czym całość przelewamy do formy z kominem o średnicy 23-25 cm. Galaretkowca wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Będzie gotowy, gdy całkowicie stężeje.

Jak podać galaretkowca?

Deser z kolorowymi galaretkami nie wymaga wielu dodatków , lecz świetnie smakuje z odrobiną bitej śmietany i świeżymi owocami pokrojonymi w cząstki. Taki dodatek pasuje również do kremowego sernika na zimno , którego zrobienie jest dziecinnie proste.

Polecamy wam także świetne tiramisu bez pieczenia , które zachwyci zwłaszcza amatorów małej czarnej. Zapach, jaki zagości w waszym domu, będzie nieziemski.

Galaretkowiec jest pyszny.png
canva/menikwidyowati's Images
Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych
Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy