Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Ciasto kokosowe Raffaello
canva/VeselovaElena

Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.

Przepis na znakomite ciasto kokosowe Raffaello

Ciasto kokosowe jest znakomitym deserem do poobiedniej kawy. Wygląda zjawiskowo, pięknie pachnie i jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga wielu przygotowań.

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 125 g mascarpone
  • 15 g cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 75 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

Jak przygotować składniki na ciasto kokosowe Raffaello?

Przyrządzenie deseru podzielić można na 3 etapy. Najpierw pieczemy puszysty biszkopt, potem sporządzamy kokosowy krem, a na koniec przekładamy upieczone blaty, dekorujemy ciasto i schładzamy je w lodówce, by zachowało swój kształt.

Pieczenie biszkoptu na ciasto kokosowe Raffaello

Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z proszkiem do pieczenia oraz octem. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Krótko miksujemy je z kremem z żółtek.

Wsypujemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu studzimy, stopniowo uchylając drzwiczki urządzenia. 

Przygotowanie kremu do ciasta kokosowego Raffaello

Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W dużej misce ubijamy schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem i esencją waniliową. Łączymy masę z mascarpone. Po chwili dodajemy też czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wszystko starannie mieszamy.

Składanie ciasta kokosowego Raffaello

Letni biszkopt przekrawamy na dwa blaty o tej samej grubości. 2/3 przygotowanego kremu wykładamy na jednym z nich. Układamy drugi okrąg.

Brzegi ciasta kokosowego Raffaello oraz jego wierzch smarujemy pozostałą masą kokosową. Posypujemy prażonymi migdałami lub kolejną porcją wiórków kokosowych i chłodzimy w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świetne ciasta. Szczególnie polecamy migdałowy przysmak siostry Anastazji. Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Być może skusi was też prosty w wykonaniu orzechowiec.

Ciasto kokosowe Raffaello skusi każdego.png
canva/kimberrywood