Smakosze.pl Przepisy Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo
canva/Moha El-Jaw

Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo

21 lutego 2023

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?

Naleśniki idealne nie istnieją

Choć receptur na przysmak z patelni jest wiele, żadna z nich nie jest jedyną właściwą " . Można bowiem postawić zarówno na grubsze i puszyste naleśniki w stylu amerykańskim, jak i na cienkie, bliższe tym serwowanym we Francji.

Dziś przychodzimy do was z jeszcze inną recepturą, która ma nieco bardziej egzotyczne korzenie. Przepis babci Zosi bazuje bowiem na pochodzącym z Maroka przysmaku znanym pod nazwą baghrir .

Naleśniki na drożdżach charakteryzuje obecność dziurek na jednej ze stron. Powstają one w wyniku smażenia bez obracania i sprawiają, że przysmak prezentuje się znakomicie.

W przeciwieństwie do dobrze znanej w Polsce potrawy z patelni nie są one też zbyt duże — receptura zaleca, by nie rozlewać ciasta po całej patelni. Mimo dodatku drożdży pozostają także dość cienkie.

Przepis na naleśniki bez obracania

Składniki:

  • 1 duże jajo
  • 170 g kaszy manny
  • 150 g mąki pszennej
  • 400-450 ml ciepłej wody
  • 10 g cukru
  • 5-10 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez obracania? Przepis babci Zosi jest niezawodny

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kaszę mannę, drożdże, sól, sodę oczyszczoną oraz cukier. Wbijamy też jajko, a następnie zalewamy produkty wodą i dodajemy olej rzepakowy.

Starannie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiamy na 40 minut, uprzednio je przykrywając . Naleśniki smażymy na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.

Formujemy je, wylewając niewielkie porcje masy na środek patelni. Gdy ciasto na powierzchni będzie wyglądało na lepkie i będzie miało wiele dziurek, przenosimy przysmak na talerz i przygotowujemy kolejną sztukę. Serwujemy z wybranymi słodkimi frykasami.

Z czym podać naleśniki bez obracania?

Tradycyjnie przysmak o bogatej strukturze ciasta podaje się polany sosem  na bazie masła. Roztopiony na patelni i przestudzony nabiał miesza się z miodem. Na porcję z podanego przez nas przepisu wystarczy ilość wykonana z 7 g masła i 6 łyżek miodu.

Świetnym dodatkiem do smażonych z jednej strony, marokańskich naleśników będą też wszelkiego rodzaju dżemy i konfitury. Polecamy wyrazistą śliwkową z imbirem . Być może skusi was też mus jabłkowy .

Naleśniki smażone z jednej strony są znakomite.png

canva/Moha El-Jaw

Czy katolicy mogą jeść mięso w Wielki Piątek?
3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy