Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Naleśniki idealne nie istnieją
Choć receptur na przysmak z patelni jest wiele, żadna z nich nie jest „ jedyną właściwą " . Można bowiem postawić zarówno na grubsze i puszyste naleśniki w stylu amerykańskim, jak i na cienkie, bliższe tym serwowanym we Francji.
Dziś przychodzimy do was z jeszcze inną recepturą, która ma nieco bardziej egzotyczne korzenie. Przepis babci Zosi bazuje bowiem na pochodzącym z Maroka przysmaku znanym pod nazwą baghrir .
Naleśniki na drożdżach charakteryzuje obecność dziurek na jednej ze stron. Powstają one w wyniku smażenia bez obracania i sprawiają, że przysmak prezentuje się znakomicie.
W przeciwieństwie do dobrze znanej w Polsce potrawy z patelni nie są one też zbyt duże — receptura zaleca, by nie rozlewać ciasta po całej patelni. Mimo dodatku drożdży pozostają także dość cienkie.
Przepis na naleśniki bez obracania
Składniki:
- 1 duże jajo
- 170 g kaszy manny
- 150 g mąki pszennej
- 400-450 ml ciepłej wody
- 10 g cukru
- 5-10 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jak zrobić naleśniki bez obracania? Przepis babci Zosi jest niezawodny
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kaszę mannę, drożdże, sól, sodę oczyszczoną oraz cukier. Wbijamy też jajko, a następnie zalewamy produkty wodą i dodajemy olej rzepakowy.
Starannie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiamy na 40 minut, uprzednio je przykrywając . Naleśniki smażymy na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
Formujemy je, wylewając niewielkie porcje masy na środek patelni. Gdy ciasto na powierzchni będzie wyglądało na lepkie i będzie miało wiele dziurek, przenosimy przysmak na talerz i przygotowujemy kolejną sztukę. Serwujemy z wybranymi słodkimi frykasami.
Z czym podać naleśniki bez obracania?
Tradycyjnie przysmak o bogatej strukturze ciasta podaje się polany sosem na bazie masła. Roztopiony na patelni i przestudzony nabiał miesza się z miodem. Na porcję z podanego przez nas przepisu wystarczy ilość wykonana z 7 g masła i 6 łyżek miodu.
Świetnym dodatkiem do smażonych z jednej strony, marokańskich naleśników będą też wszelkiego rodzaju dżemy i konfitury. Polecamy wyrazistą śliwkową z imbirem . Być może skusi was też mus jabłkowy .
canva/Moha El-Jaw