Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną
Kapusta kiszona jest smacznym i cennym składnikiem każdej diety, Warto po nią sięgnąć na przykład w postaci smacznej surówki obiadowej. Skorzystajcie z babcinej receptury na słodko-kwaśną surówkę weselną a na długo zapamiętacie ten posiłek.
Surówki z kapusty są doskonałym dodatkiem do obiadu . Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić pyszną surówkę z dwóch rodzajów tego warzywa i zdradzaliśmy jak przyrządzić zimową wersję specjału z białej kapusty . Weselna surówka z kiszonej kapusty jest kolejną propozycją łączącą smaki słodki i kwaśny w pysznej kombinacji.
Przepis na wyborną surówkę weselną z kapusty kiszonej
Składniki:
-
pół kilograma kiszonej kapusty
-
1 średnie słodkie jabłko
-
1 nieduża czerwona cebula
-
3 czubate łyżki ogórków w musztardzie
-
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
2 łyżki domowego majonezu
-
1 ząbek czosnku
-
odrobina soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Z kapusty odciskamy sok i kroimy ją drobno. Warzywo umieszczamy w dużej misce wraz z ogórkami w musztardzie. Jabłko obieramy ze skórki, a z cebuli usuwamy zewnętrzną łupinę.
Czosnek również obieramy. Składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do kapusty z ogórkami. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pierzem oraz sokiem z cytryny.
Następnie surówkę łączymy ze śmietaną i majonezem. Podajemy do obiadu wraz z delikatnym kotletem mielonym lub z chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeśli nie macie ogórków w musztardzie, użyjcie tradycyjnych kiszonych, a w ostatnim etapie przygotowania dodajcie trochę ulubionej musztardy. Dobrze wkomponuje się francuska, miodowa lub figowa.
-
Jeżeli śmietanę i majonez zastąpicie produktami roślinnymi, surówka będzie odpowiednia dla wegan. Wybierzcie np. śmietankę kokosową i majonez z aquafaby . Smak nie będzie wcale odbiegał od wegetariańskiego oryginału.
źródło: canva/czekma13
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisybabci