Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną
canva/Olha_Afanasieva

Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną

12 stycznia 2022

Kapusta kiszona jest smacznym i cennym składnikiem każdej diety, Warto po nią sięgnąć na przykład w postaci smacznej surówki obiadowej. Skorzystajcie z babcinej receptury na słodko-kwaśną surówkę weselną a na długo zapamiętacie ten posiłek.

Surówki z kapusty są doskonałym dodatkiem do obiadu . Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić pyszną surówkę z dwóch rodzajów tego warzywa i zdradzaliśmy jak przyrządzić zimową wersję specjału z białej kapusty . Weselna surówka z kiszonej kapusty jest kolejną propozycją łączącą smaki słodki i kwaśny w pysznej kombinacji.

Przepis na wyborną surówkę weselną z kapusty kiszonej

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty

  • 1 średnie słodkie jabłko

  • 1 nieduża czerwona cebula

  • 3 czubate łyżki ogórków w musztardzie

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 łyżki domowego majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kapusty odciskamy sok i kroimy ją drobno. Warzywo umieszczamy w dużej misce wraz z ogórkami w musztardzie. Jabłko obieramy ze skórki, a z cebuli usuwamy zewnętrzną łupinę.

Czosnek również obieramy. Składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do kapusty z ogórkami. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pierzem oraz sokiem z cytryny.

Następnie surówkę łączymy ze śmietaną i majonezem. Podajemy do obiadu wraz z delikatnym kotletem mielonym lub z chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli nie macie ogórków w musztardzie, użyjcie tradycyjnych kiszonych, a w ostatnim etapie przygotowania dodajcie trochę ulubionej musztardy. Dobrze wkomponuje się francuska, miodowa lub figowa.

  • Jeżeli śmietanę i majonez zastąpicie produktami roślinnymi, surówka będzie odpowiednia dla wegan. Wybierzcie np. śmietankę kokosową i majonez z aquafaby . Smak nie będzie wcale odbiegał od wegetariańskiego oryginału.

Kapusta kiszona w beczce
Kapusta kiszona smakuje wybornie w babcinej surówce weselnej

źródło: canva/czekma13

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisybabci

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy