Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosty obiad na ciepłe letnie dni. Smakosze polecają młode ziemniaki z gzikiem
Źródło własne

Banalnie prosty obiad na ciepłe letnie dni. Smakosze polecają młode ziemniaki z gzikiem

5 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.

Młode ziemniaki z gzikiem to hit tego sezonu

Młode ziemniaki są uwielbianym letnim warzywem. Delikatne i smakowite, doskonale zastępują swoich jadalnych krewniaków na naszych talerzach. W prosty sposób możemy jednak sprawić, by stały się one prawdziwą gwiazdą posiłku. Wypróbuj ten przepis prosto od portalu Smakosze, a nie pożałujesz.

Gzik jest typowym dodatkiem pochodzących z wielkopolski. Składa się na niego twarożek, śmietana, szczypiorek oraz przyprawy. Po wymieszaniu sera z tymi dodatkami otrzymujemy doskonałą pastę do ziemniaków. Przyrządzenie takiego posiłku zajmuje dosłownie kilka chwil.

Znaleźli jedne z najdroższych grzybów świata pod Cieszynem. Kilogram kosztuje 3 tys.

Smakoszowy przepis na młode ziemniaki z gzikiem

Składniki:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 50 ml mleka
  • 70 ml śmietany
  • szczypiorek
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sól

Wyśmienite młode ziemniaki z gzikiem krok po kroku

Zacznij od przygotowania młodych ziemniaków . Warzywa wyszoruj i przełóż do garnka z wodą. Dodaj sól i ugotuj je do miękkości . Użycie przykrywki znacznie skróci czas gotowania .

W międzyczasie przygotuj gzik do młodych ziemniaków . Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem . Dodaj śmietankę, mleko, całość dopraw do smaku solą . Wszystko razem wymieszaj.

Ugotowane młode ziemniaki odsącz z wody . Wyłóż warzywa na talerze, a do każdej porcji dodaj gzik . Przed podaniem udekoruj twaróg drobno posiekanym szczypiorkiem . Smakowity obiad gotowy jest do zajadania . Prawidłowe gotowanie młodych ziemniaków dla wielu osób jest tajemnicą . Pomysłowe placki z tych warzyw zachwycą zarówno formą, jak i smakiem .

Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal
Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy