Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Młode ziemniaki gotuje się inaczej niż stare. Przez częsty błąd tracą cały smak

Młode ziemniaki gotuje się inaczej niż stare. Przez częsty błąd tracą cały smak

Młode ziemniaki gotuje się nieco inaczej niż stare
canva/Lemanieh

Młode ziemniaki gotuje się nieco inaczej niż stare. Zalewane zimną wodą tracą niestety smak. Podpowiadamy, czego jeszcze unikać, by zawsze wychodziły idealnie. 

Młode ziemniaki wrzucamy do wrzątku

Stare bulwy wybaczą wiele. Wrzucenie ich do zimnej wody, posolenie po doprowadzeniu do wrzenia wcale nie sprawi, że utracą swoje walory. W przypadku młodych ziemniaków jest przeciwnie — muszą być wrzucane na wrzątek.

Tylko wtedy ich zewnętrzna warstwa zatrzyma zarówno smak, jak i zgromadzone wewnątrz wartości odżywcze m.in. istotny dla organizmu człowieka potas oraz błonnik. 

Tłumy ruszyły do Biedronki skoro świt. Tylko dziś masło i cukier za ułamek ceny

Obieranie młodych ziemniaków jest zbędne

Skórka drobnych wczesnych bulw jest delikatna, a pod nią zgromadzonych jest najwięcej dobroczynnych substancji. Nie warto więc tracić cennego czasu na jej usuwanie. 

Zamiast tego, przyda nam się dobra szczoteczka, którą bez większego wysiłku pozbędziemy się piasku i innych zanieczyszczeń. Szorowanie naprawdę wystarczy, by po ugotowaniu cieszyć się znakomitym smakiem.

Jak podać młode ziemniaki?

Przede wszystkim nie możemy dopuścić do rozgotowania wiosennego warzywa. Jeśli jest małe, przyrządzamy je do 10 minut. Po odcedzeniu wystarczy oprószyć je sola lub porypać koperkiem i już mamy fantastyczny dodatek do obiadu czy sałatki.

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone receptury na rarytasy, które dobrze łączą się z młodymi ziemniakami z wody. Sprawdźcie koniecznie grillowane szparagi oraz kotlety z marchewki — to trio zachwyci was smakiem. Warta spróbowania jest też zasmażana młoda kapusta.

Młode ziemniaki dopraw koperkiem.png
canva/JamesHills, Pixabay