Rozgnieć młode ziemniaki i wstaw do piekarnika. Zwykłe placki mogą się schować
Młode ziemniaki powoli wkraczają na rynek. Wiemy, jak je najlepiej zagospodarować. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędne placki ziemniaczane. Nie musisz nawet wyjmować tarki.
Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz z młodych ziemniaków.
Przygotowanie placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków jest banalnie proste. Nie wymaga żmudnego i kłopotliwego tarcia warzyw. Wystarczy je ugotować, a następnie rozgnieść. Poradzi z tym sobie nawet najmniej doświadczony kucharz.
Tajemnica doskonałych placków ziemniaczanych tkwi w smakowitej marynacie. Zrobisz ją z kilku prostych składników. Posmaruj warzywa i włóż je na chwilę do piekarnika. Do tego przepisu (pochodzącego, podobnie jak powyższe zdjęcia z kanału @the_foodini na TikToku) będziesz w tym sezonie wracać nie raz.
Patryk Vega zrzucił aż 60 kg. Aby osiągnąć ten wynik, stosował 2 proste zasadyPrzepis na obłędne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- tarty parmezan
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak prosto i szybko zmienić młode ziemniaki w pyszne placki ziemniaczane?
Młode ziemniaki umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość postaw na kuchence i gotuj warzywa na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie. Proces ten możesz skrócić do ok. 20 minut, używając do garnka pokrywki.
W międzyczasie przygotuj marynatę do placków ziemniaczanych. Do osobnej miseczki wlej oliwę i dodaj do niej przyprawy. Całość starannie wymieszaj, aż marynata nabierze jednolitej konsystencji.
Ugotowane do miękkości młode ziemniaki odcedź z wody. Przesyp je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdego ziemniaka rozgnieć na płasko na przykład za pomocą kubka. Im cieniej to zrobisz, tym placki ziemniaczane wyjdą bardziej chrupiące.
Placki ziemniaczane posmaruj oliwą z przyprawami. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu każdego z placków przewróć na drugą stronę, ponownie posmaruj marynatą i posyp odrobiną parmezanu. Zapiecz ponownie przez ok. 10 minut, a następnie podawaj, np. z czosnkowym sosem. Do placków w sam raz nada się domowy majonez. Wachowicz ma na ziemniaki z piekarnika swój własny sposób.
Źródło: TikTok @the_foodini