Smakosze.pl

TikTok @the_foodini

Rozgnieć młode ziemniaki i wstaw do piekarnika. Zwykłe placki mogą się schować

19 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Młode ziemniaki powoli wkraczają na rynek. Wiemy, jak je najlepiej zagospodarować. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędne placki ziemniaczane. Nie musisz nawet wyjmować tarki.

Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz z młodych ziemniaków.

Przygotowanie placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków jest banalnie proste. Nie wymaga żmudnego i kłopotliwego tarcia warzyw. Wystarczy je ugotować, a następnie rozgnieść. Poradzi z tym sobie nawet najmniej doświadczony kucharz.

Tajemnica doskonałych placków ziemniaczanych tkwi w smakowitej marynacie. Zrobisz ją z kilku prostych składników. Posmaruj warzywa i włóż je na chwilę do piekarnika. Do tego przepisu (pochodzącego, podobnie jak powyższe zdjęcia z kanału @the_foodini na TikToku) będziesz w tym sezonie wracać nie raz.

Patryk Vega schudł

Patryk Vega zrzucił aż 60 kg. Aby osiągnąć ten wynik, stosował 2 proste zasady

CZYTAJ DALEJ

Przepis na obłędne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • tarty parmezan
Składniki na marynatę:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak prosto i szybko zmienić młode ziemniaki w pyszne placki ziemniaczane?

Młode ziemniaki umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość postaw na kuchence i gotuj warzywa na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie. Proces ten możesz skrócić do ok. 20 minut, używając do garnka pokrywki.

W międzyczasie przygotuj marynatę do placków ziemniaczanych. Do osobnej miseczki wlej oliwę i dodaj do niej przyprawy. Całość starannie wymieszaj, aż marynata nabierze jednolitej konsystencji.

Ugotowane do miękkości młode ziemniaki odcedź z wody. Przesyp je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdego ziemniaka rozgnieć na płasko na przykład za pomocą kubka. Im cieniej to zrobisz, tym placki ziemniaczane wyjdą bardziej chrupiące.

Placki ziemniaczane posmaruj oliwą z przyprawami. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu każdego z placków przewróć na drugą stronę, ponownie posmaruj marynatą i posyp odrobiną parmezanu. Zapiecz ponownie przez ok. 10 minut, a następnie podawaj, np. z czosnkowym sosem. Do placków w sam raz nada się domowy majonez . Wachowicz ma na ziemniaki z piekarnika swój własny sposób .

@the_foodini 📌ZOBACZ SKŁADNIKI⤵ 500g młodych ziemniaczków 1 łyżeczka soli 6 łyżkek oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki parmezanu lub grana padano W końcu można zrobić jakiś przepis na młode ziemniaczki! Dlatego dziś szybki przepis na pieczone ziemniaczki, które zachwycą chrupkością i smakiem! #jedzenie #jedzonko #przepisy #szybkiprzepis #pomyslnaobiad #gotujemy #gotowanie #ziemniaki #obiad #kolacja #wbijamyzagary ♬ dźwięk oryginalny - Foodini

Źródło: TikTok @the_foodini

szokujące zachowania klientów w Żabce

Pracownica Żabki pokazała szokujące nagranie. Nie uwierzysz co robią klienci

CZYTAJ DALEJ
Bakterie salmonella w mięsie

Pilny apel uwielbianej restauracji. W mięsie wykryto salmonellę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >