Befsztyk wołowy z pieczarkami. Pyszna propozycja obiadowa
Befsztyk wołowy z pieczarkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację, jak z najlepszej restauracji. Soczysta wołowina podana z pieczarkami duszonymi w winie z dodatkiem rozmarynu to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami.
Befsztyk wołowy z pieczarkami podaj z bagietką, grzanką, pieczywem czosnkowym. Świetnym dodatkiem są również ziemniaki w mundurkach . Do befsztyku z pieczarkami podaj ulubione warzywa, np. fasolkę lub szparagi, a danie będzie idealne.
Długość smażenia befsztyku zależy od preferencji, zwykle smaży się go od 3 do 8 minut z każdej strony: 3-5 minut to befsztyk średnio wysmażony, 5-8 minut dobrze wysmażony. Befsztyk smaż na patelni grillowej i na oliwie z oliwek, będzie idealny.
Żeby mięso nie było twarde, wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem, żeby dobrze się zagrzało. Nie sól mięsa przed smażeniem, w ten sposób zamkniesz włókna i pory, a mięso będzie twarde i pozbawione smaku, polędwicę solimy zawsze po usmażeniu.
Jeśli szukasz pomysłu na wołowinę- tu dowiesz się, jak przyrządzić antrykot wołowy, jest wyśmienity.
Przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
-
600 g polędwicy wołowej
-
400 g pieczarek
-
120 ml wina wytrawnego czerwonego
-
łyżka masła
-
gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić befsztyk wołowy z pieczarkami?
Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem dania, umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki o średniego grubości około 2 cm. Każdy kawałek oprósz pieprzem i odstaw.
Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na maśle, oprósz solą, pieprzem, następnie wlej wino, dodaj rozmaryn i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Rozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oliwy, befsztyki smaż przed kilka minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia, oprósz solą z każdej strony. Befsztyk podaj z potrawką z pieczarek i ulubionymi dodatkami, smacznego.