Smakosze.pl Przepisy Befsztyk wołowy z pieczarkami. Pyszna propozycja obiadowa
canva/margouillatphotos

Befsztyk wołowy z pieczarkami. Pyszna propozycja obiadowa

2 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Befsztyk wołowy z pieczarkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację, jak z najlepszej restauracji. Soczysta wołowina podana z pieczarkami duszonymi w winie z dodatkiem rozmarynu to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami.

Befsztyk wołowy z pieczarkami podaj z bagietką, grzanką, pieczywem czosnkowym. Świetnym dodatkiem są również ziemniaki w mundurkach . Do befsztyku z pieczarkami podaj ulubione warzywa, np. fasolkę lub szparagi, a danie będzie idealne.

Długość smażenia befsztyku zależy od preferencji, zwykle smaży się go od 3 do 8 minut z każdej strony: 3-5 minut to befsztyk średnio wysmażony, 5-8 minut dobrze wysmażony. Befsztyk smaż na patelni grillowej i na oliwie z oliwek, będzie idealny.

Żeby mięso nie było twarde, wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem, żeby dobrze się zagrzało. Nie sól mięsa przed smażeniem, w ten sposób zamkniesz włókna i pory, a mięso będzie twarde i pozbawione smaku, polędwicę solimy zawsze po usmażeniu.

Jeśli szukasz pomysłu na wołowinę- tu dowiesz się, jak przyrządzić antrykot wołowy, jest wyśmienity.

Przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g polędwicy wołowej

  • 400 g pieczarek

  • 120 ml wina wytrawnego czerwonego

  • łyżka masła

  • gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić befsztyk wołowy z pieczarkami?

Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem dania, umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki o średniego grubości około 2 cm. Każdy kawałek oprósz pieprzem i odstaw.

Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na maśle, oprósz solą, pieprzem, następnie wlej wino, dodaj rozmaryn i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje.

Świeża polędwica wołowa

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Rozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oliwy, befsztyki smaż przed kilka minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia, oprósz solą z każdej strony. Befsztyk podaj z potrawką z pieczarek i ulubionymi dodatkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy