Bez grama mięsa. Wachowicz przepyszny, zdrowy pasztet robi z 4 warzyw
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Wachowicz pokazała, jak zrobić bezmięsny pasztet
Lekki pasztet pieczony możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy zrobić go między innymi z warzyw po rosole, z pieczarek, czy dyni. Ewa Wachowicz do pasztetu wykorzystała 4 warzywa: cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek.
Wachowicz do warzyw dodała również jajka, bułkę tartą i solidną porcję ziół oraz przypraw. W pasztecie znajdziemy między innymi natkę pietruszki, paprykę wędzoną i curry. To dzięki tym dodatkom gotowe danie ma wyraźny, fantastyczny smak.
Wachowicz przygotowaną masę przekłada do keksówki i posypuje pestkami dyni. Dopiero wtedy wstawia do piekarnika. Pestki dyni dodają wyrazu, aromatu i są świetną dekoracją. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz, ewawachowicz.pl.
Pasztet warzywny według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 średnie cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczka słodkiej papryki
- 100 g startego sera żółtego
- szklanka bułki tartej
- garść pestek dyni
- sól, pieprz
Jak zrobić pasztet z 4 warzyw?
Cukinię zetrzyj na tarce, przełóż na sitko, posól i odstaw, żeby warzywo puściło sok. Marchewkę również zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebule drobno posiekaj. Na 1 łyżce masła zeszklij cebule. Dodaj czosnek, podsmaż i przełóż do miski.
Następnie dodaj marchewkę i odciśniętą cukinię. Wsyp wszystkie przyprawy, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wbij jajka, wsyp bulkę tartą i starty ser, dodaj 2 łyżki masła i dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę przełóż do keksówki z papierem do pieczenia. Wierzch oprósz pestkami dyni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz godzinę.
Zrób również wyśmienite placki z cebuli według przepisu Wachowicz. Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz stawia na inny dodatek do rosołu. Kultowe danie absolutnie zachwyca.