Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowęCo dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane
Kroję cienko ogórki i zalewam tym sosem. Smak tej niecodziennej mizerii kładzie na łopatki
Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych
Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Zamiast mieszać z twarożkiem, przyrządzam z niego napój. Ma tyle zalet, że trudno je wszystkie wymienić
Czy dobrze znasz się na polskiej kuchni? Mało kto osiąga wynik lepszy, niż 8/10
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej
Najnowsze
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o tym dodatku do rosołu. Nic tak nie podkręca smaku
Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie
Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos
Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej
Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków
Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami
Zapomnij o śmietanie. Zalej mizerię tym sosem, wyjdzie jeszcze lepsza
Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Polecane
Po prostu uwielbiam tę szybką sałatkę na kolację. Syci i nie ma w sobie ani grama majonezu
Moje ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w 1 banalnym dodatku
Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów
Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę
Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso
Ta niemiecka surówka z cukinii jest lepsza niż mizeria. Idealna do ziemniaków i mielonych
Faszeruję jabłka tą mieszanką i wstawiam do piekarnika. Ten deser to już legenda w moim domu
Popularne
Tani owoc pomaga w chorobach dróg moczowych. Jak naturalny antybiotyk
Ty wyrzucasz, ja wiosną robię nawóz. Porzeczki uginają się od owoców
Co 2 tygodnie podlej nią rabarbar. Obrodzi jak nigdy
Takie są pełne niebezpiecznych substancji. O czym świadczy kolor skórki banana?
Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki
Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam
Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy
Wsyp do dołków przed posadzeniem ogórków. Zbierzesz pełne skrzynie
Nie wyrzucaj liści rabarbaru. Zrobisz z nich oprysk i gnojówkę