Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowęCo dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Koszmary senne. Co mówią o tobie i twojej przyszłości?
Ta prosta surówka to przebój każdego obiadu. Sam zjadam prawie całą miskę, taka dobra
Zapomnij o marchewce. Surówka z jabłka i tego warzywa jest 100 razy lepsza
W tym quizie pytamy o cytrusy. Tylko najwięksi miłośnicy zgarną komplet punktów
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej
Najnowsze
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu
Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię
Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze
Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja
Kapusta kiszona wyjdzie przepyszna. Trzymaj się starego przepisu, jest niezawodny
Polecane
Zapomnij o karpiu na święta. Jest 100 razy lepsza ryba, do tego nie smakuje mułem
Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię
Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos
Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze
Kapustę pekińską zapiekłam z mięsnym farszem. Wyszło cudo
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Pakuję mięso do kapusty i kładę ją do gara. Ten obiad jest lepszy niż bigos i gołąbki
Popularne
Nie do wiary, jak dzisiaj wygląda i żyje Pamela Marszałek z "Miodowych lat"
Ksiądz podał wytyczne ws. kolędy. Zawrzało w całej Polsce
Najpierw pojednanie, pózniej prezent, a teraz to. Edyta Górniak publicznie złożyła propozycję Dodzie
W Biedronce poszaleli, takiej przeceny jeszcze nie było. Ukochany produkt rozdają prawie za darmo
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Nowy urlop przeszedł przez Sejm. Awantura w PiS i Konfederacji
Tłumy ruszą do Pepco, w sklepach już się zaczęło. Okazje jak z bajki!
Zima z całą mocą uderzyła w Polskę. IMGW wydało alerty, najgorsze dopiero przed nami
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
E-recepty przekraczają granice. Kto realizuje recepty transgraniczne?
W Biedronce poszaleli, takiej przeceny jeszcze nie było. Ukochany produkt rozdają prawie za darmo