Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Co dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane

Ziemniak zaczął kiełkować i marszczyć się? Zastanów się 2 razy zanim go zjesz

Ta zupa od lat jest wiosną hitem w moim domu. Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

Podsyp tym czereśnie w kwietniu, a latem podwoisz zbiory. Owoce będą dorodne i słodkie

Złap za dynię i wrzuć do gara. Ta tradycyjna domowa zupa bije rekordy

Hitowa zupa z nietypowej kapusty. Żaden kapuśniak nie może się z nią równać

Ostateczny quiz z Wielkanocy. Na 7 pytanie odpowie tylko ekspert, nikt tego nie wie
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.

Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

Czytaj dalej
Najnowsze

Zupa gyros to hit w moim domu. Bije na głowę ogórkową i krupnik

Dodaj do sosu zamiast mąki. Zagęści i nada wyjątkowego smaku

To najzdrowsze warzywo, a Polacy wciąż go nie znają. Dla zdrowego serca jest niezastąpione

1 zasada i wykopiesz czosnek w idealnym momencie. W innym wypadku od razu zgnije

Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medal

To najlepsza kapusta na bigos. Sezon na nią już trwa

Wymieszaj w kubeczku i wlej do garnka. Zagęścisz zupę 100 razy lepiej, niż mąką

Podsmaż z cebulą i dodaj do mielonych. Lepszego przepisu na kotlety nie ma

Dodaję 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Polecane

Zawiń filet z kurczaka w papier i wrzuć na patelnię. To obiad na medal

Ta sałatka zaskoczy Cię kolorem i pysznym smakiem. Jarzynowa może się schować

Na tę zupę czekam całą zimę. Smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi

Do mięsa z niedzielnego rosołu dodaję zdrowy składnik. Po chwili mam najlepszy obiad

Zapomnij o zawijaniu, te gołąbki to największa prościzna świata. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Wlej do farszu na gołąbki. Nie będzie twardy i suchy

Taką zapiekankę robię, gdy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze starcza na 2 dni

To ciasto z jabłkami jest 100 razy smaczniejsze niż szarlotka. Rodzina je uwielbia

Dodaj do cebuli i upiecz z białą kiełbasą. Dokładnie tak robiła moja babcia
Popularne

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

Trzeci największy bank w Polsce na sprzedaż. Chętni do przejęcia z obu stron granicy

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Tak zmieniają się największe miasta w Polsce. To warto zobaczyć

Ekspert alarmuje: Putin ma już nowy cel. Szykuje się "długa ingerencja Rosji"

Justyna Steczkowska pokazała córkę. Tak wygląda 12-letnia Helenka. Wykapana mama

Chcą skasować długi weekend majowy. Walczą o wolne w Wielki Piątek

Zawiń filet z kurczaka w papier i wrzuć na patelnię. To obiad na medal

Nie wyrzucaj, użyj do barwienia jajek. Złote pisanki zrobią furorę
Copyright © 2024 IBERION Sp. z o.o., NIP 9512398358 • Iberion. Wiarygodne dziennikarstwo. Z największym zasięgiem w social mediach.
Polityka prywatności
Kontakt
Regulamin