Bez mąki i mleka, te naleśniki zrobisz z 2 składników. Zawsze wychodzą mięciutkie i elastyczne
Naleśniki są świetnym pomysłem na śniadanie i na obiad. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jak zrobić najprostsze naleśniki na świecie? Trzeba użyć tylko 2 składników. Naleśniki wyjdą mięciutkie i elastyczne. Co ciekawe nie zawierają mąki ani mleka.
Naleśniki, czyli uwielbiane danie
Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przyrządzić je na słodko i na słono. Z dodatkiem owoców, mięsa, sosów i ryby. Wiele składników pasuje do tego lubianego dania. Naleśniki możemy też przyrządzić właściwie na każdy posiłek.
Smakują na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. To uniwersalne danie, które można szybko zrobić. Polecamy bardzo proste naleśniki bez mąki i mleka. Zrobicie je tylko z 2 składników i wyjdą naprawdę pyszne.
Jak zrobić naleśniki bez mąki i mleka?
Do przygotowania tych niecodziennych naleśników będą potrzebne wyłącznie jajka i żelatyna lub jej zamiennik . W tym przypadku dobrze sprawdzi się agar. Oczywiście nie można zapomnieć o odpowiednich proporcjach.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 białka
- 20 g żelatyny lub agar
Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka i dosypujemy żelatynę lub agar. Wszystkie składniki miksujemy. Powinna powstać masa bez grudek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
Powinny mieć one z dwóch stron złoty kolor. Smażymy bez tłuszczu. Gdy brzegi naleśników będą odstawać, to już możemy je zdejmować z patelni.
Naleśniki bez maki i mleka, czyli szybki posiłek
Dzięki dodaniu białek do naleśników nie mają ona tak bardzo jajecznego posmaku. Dodajemy do nich żelatynę lub agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego. Im większe jajka dodajemy, tym więcej powinniśmy użyć żelatyny lub zamiennika.
Te proste naleśniki z 2 składników wychodzą miękkie i elastyczne. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Z łatwością zrobicie ja nawet na śniadanie . Można je jeść z ulubionymi dodatkami, na słono lub na słodko. Pisaliśmy o znakomitych naleśnikach z piekarnika . Polecaliśmy też przepis Magdy Gessler na naleśniki.