Smakosze.pl Przepisy Bez pieczenia i parzonego ciasta. Najszybszą karpatkę świata pokochały polskie gospodynie
canva/Dar1930

Bez pieczenia i parzonego ciasta. Najszybszą karpatkę świata pokochały polskie gospodynie

2 kwietnia 2023

Karpatka bez pieczenia jest wyśmienita i prosta w przygotowaniu. Niejedna gospodyni z przyjemnością porzuci przygotowanie ciasta parzonego, wiedząc, że zastąpienie go groszkiem ptysiowym wcale nie zaważy na smaku deseru. Musicie spróbować.

Przepis na karpatkę bez pieczenia

Największym wyzwaniem w recepturze z zastosowaniem groszku ptysiowego będzie odpowiednie schłodzenie deseru. Tylko wystarczająco długo prowadzony proces zagwarantuje nam brak rozpadania się przysmaku. Warto jednak spróbować.

Składniki:

  • około 160 g groszku ptysiowego
  • 600 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 25 g drobnego cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • cukier puder do posypania
Zdjęcia z toalety w restauracji Czesława Mozila obiegły sieć. Co za wstyd

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?

Przygotowanie deseru zaczynamy od sporządzenia budyniu. Około pół szklanki mleka odlewamy i rozprowadzamy w nim budyniowy proszek. P ozostały nabiał podgrzewamy z cukrem, mieszając. Gdy zacznie się gotować, łączymy z przygotowaną zawiesiną.

Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała do jego powierzchni. Zabieg zapobiegnie uzyskaniu nieestetycznego kożucha. Miękkie masło ubijamy na puch i łączymy z chłodnym budyniem.

Uzyskany krem układamy na warstwie groszku ptysiowego, przygotowanej na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch masy pokrywamy kolejną porcją kulek tak, aby nie było luk. Delikatnie dociskamy , po czym zabezpieczony folią spożywczą przysmak wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak podać karpatkę bez pieczenia?

Karpatkę bez pieczenia oprószamy cukrem pudrem tuż przed zaserwowaniem. Świetnie smakuje zarówno do czarnej kawy, jak i do delikatnie kwaśnych herbatek owocowych.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na inne ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy smakowitą szarlotkę w takiej odsłonie. Być może skusi was też włoski klasyk, czyli tiramisu .

Karpatka bez pieczenia jest pyszna.png
canva/ ffolas
Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy