Bigos wyszedł za kwaśny? Kucharze ratują go szczyptą tego składnika
Bigos wyszedł Wam za kwaśny? Jest kilka prostych sposobów na uratowanie tego dania. Jednym z nich jest wsypanie odrobiny sody oczyszczonej. Sztuczka często stosowana przez kucharzy jest niezawodna.
Jak uratować zbyt kwaśny bigos? Soda oczyszczona jest niezawodna
Przygotowanie bigosu nie jest trudne. Zdarza się jednak, że kapusta kiszona ma na tyle intensywny smak, iż dominuje on nad pozostałymi dodatkami i potrawa wychodzi bardzo kwaśna.
Problem można rozwiązać, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Składnik ten ma odczyn zasadowy i wykazuje wysoką skuteczność w neutralizowaniu kwaśnych smaków. Wystarczy zaledwie szczypta na cały garnek bigosu.
Co jeszcze przełamie zbyt kwaśny smak bigosu?
Zbyt kwaśne danie uratuje też dodatek duszonej, białej kapusty. Słodkie warzywo należy wrzucać stopniowo, by nie doprowadzić do uzyskania mdłej potrawy. Inną opcją będzie wzbogacenie bigosu o kilka posiekanych śliwek suszonych lub garść rodzynek.
Słodycz bakalii też może być w stanie zbalansować smak kapuścianego rarytasu. Jeśli nie mamy ich pod ręką, można skorzystać ze startego na tarce jabłka lub po prostu posłodzić bigos — miodem lub cukrem.
Bigos można przepłukać
Bardzo prostym i skutecznym sposobem na usunięcie nadmiaru kwaśnego smaku jest dodanie wody. Wystarczy do garnka z gotującą się potrawą wlać świeżą porcję gorącego płynu, wymieszać całość i odlać nadmiar. Jeśli po spróbowaniu nasz bigos wciąż będzie kwaśny, czynności należy powtórzyć.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na bigos. Szczególnie polecamy nietypowy wariant z dodatkiem suszonych morel . Być może też spodoba wam się bardziej tradycyjny bigos szlachecki .