Niewiarygodne z czym siostra Anastazja łączy kapustę. Takiej surówki nie zjecie w żadnej restauracji
Surówka na bazie kapusty będzie smaczna i orzeźwiająca, jeśli dodacie do niej jabłko i ogórek. Dwa składniki stosowane przez siostrę Anastazję świetne podkreślają smak uwielbianego warzywa. Surówka bije na głowę kompozycje z najlepszych restauracji, a posmakuje nawet wybrednym.
Przepis na surówkę siostry Anastazji
Biała kapusta w towarzystwie świeżego ogórka i jabłka smakuje znakomicie. Prosty w wykonaniu i niesamowicie soczysty obiadowy dodatek przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
- około 500 g białej kapusty
- 2 średnie jabłka
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 nieduża marchew
- posiekany szczypiorek
- sok z cytryny w ilości do smaku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Jak przygotować pyszną surówkę? Przepis siostry Anastazji jest niezawodny
Zaczynamy od starannego poszatkowania kapusty. Warzywo umieszczamy w dużej misce, a następnie obficie oprószamy je solą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie puści soki i znacznie zmięknie.
Powstały płyn usuwamy. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w półplasterki jabłka oraz ogórek. Marchewkę także obieramy i ścieramy ją na tarce o mniejszych oczkach.
Dodajemy do surówki wraz ze szczypiorkiem. Na koniec kompozycję doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem. Warto też do niej dodać nieco oliwy z oliwek.
Z czym podać surówkę z ogórkiem i jabłkiem?
Rarytas zaproponowany przez siostrę Anastazje świetnie smakuje z każdym daniem mięsnym. Można go też z powodzeniem podać do dań warzywnych. Nie zawiera produktów odzwierzęcych, więc żadne modyfikacje w recepturze nie będą konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świetne surówki. Koniecznie spróbujcie słodkiego połączenia selera i rodzynek. Być może zainteresuje was także prosty patent na colesława z czerwonej kapusty.