Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zawijaniu. Pyszne gołąbki zrobisz o wiele szybciej

Zapomnij o zawijaniu. Pyszne gołąbki zrobisz o wiele szybciej

Gołąbki bez zawijania
canva/Lesyy

Klasyczne gołąbki są dość czasochłonne. Zamiast jednak ich sobie odmawiać, warto postawić na przepis niewymagający zawijania mięsa w kapustę. Danie jest równie smaczne, a robi się je zdecydowanie szybciej. Musicie spróbować.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Zrobienie smacznego dania z kapusty i mięsa nie musi zająć wam całego popołudnia. Zamiast poświęcać czas na sparzanie warzywa i zamykanie w nim farszu, możecie po prostu je poszatkować, połączyć z mielonym mięsem i ryżem i uformować kotlety. Z pomidorowym sosem smakują znakomicie.

Składniki na gołąbki:

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 większa cebula
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryk
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • 30-40 g śmietanki 30%
Zapomnij o smażeniu na patelni. Jest 100 razy lepszy patent na placki ziemniaczane

Jak przygotować szybkie gołąbki? Nie musisz ich zawijać

Zaczynamy od ugotowania ryżu al dente. Płuczemy go na sicie i wrzucamy do osolonego wrzątku. Odcedzamy po 10 minutach i studzimy. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Również studzimy.

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Wrzucamy ją na wrzątek, gotujemy 5 minut i odcedzamy. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy mielone mięso, przestudzony ryż i cebulkę. Wbijamy jaja i doprawiamy masę solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Wyrabiamy masę i formujemy z niej owalne kotlety. Obsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego. W garnku łączymy przecier pomidorowy, bulion, śmietankę oraz przyprawy.

Gdy sos będzie już ciepły, zalewamy nim gołąbki bez zawijania. Zapiekamy je bez przykrycia około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podać gołąbki bez zawijania?

Danie świetnie smakuje solo — w kotlecikach jest już ryż i kapusta oraz pyszny pomidorowy sos, więc kolejne dodatki nie będą konieczne. Jeśli jednak macie na nie ochotę, świetnie pasować będzie świeże pieczywo np. bułki pszenne.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne gołąbki. Szczególnie polecamy wersję z włoską kapustą i orzechami — jest niesamowicie aromatyczna. Być może skusi was też jarska odsłona z soczewicą i serem feta.

Gołąbki bez zawijania są pyszne.png
canva/Tatiana Volgutova