Smakosze.pl Przepisy Biorę 1 torebkę i dodaję do garnka z gulaszem. Nie dość, że zmiękcza mięso, to bosko podkręca smak
fot. Canva

Biorę 1 torebkę i dodaję do garnka z gulaszem. Nie dość, że zmiękcza mięso, to bosko podkręca smak

12 września 2024

To być może najbardziej szalona rzecz, jaką kiedykolwiek zrobisz w kuchni. Ale, jak to mówią – jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest to głupie. Warto więc spróbować tego nietypowego przepisu.

Marynowanie mięsa

Jak wiadomo, gulasz to przepis na twarde mięso. Dzięki długiej obróbce termicznej, powolnemu gotowaniu z w gęstym sosie , twarde do zgryzienia kąski rozpadają się lub wręcz rozpływają w ustach. Proces ten można jednak wspomóc.

Mięso staje się miękkie głównie dzięki dodatkom rozpuszczającym tkankę łączną – alkoholom czy kwasom . Do gulaszu dolewamy więc łyżkę octu, odrobinę alkoholu, dodajemy kwaśne pomidory, cytrynę, a mięso macerujemy w maślance albo kefirze. Rzadko jednak pamiętamy, że do marynowania mięsa wykorzystać można także kawę czy herbatę.

herbata

Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Gulasz z herbatą

Tzw. enzymy proteolityczne, zawarte w herbacie, dokonują dzieła zmiękczamia mięsa . Ale to przecież nie wszystko. Herbata jest niezwykłym dodatkiem do gulaszu także dzięki swojemu smakowi. Choć nie będzie on mocno wyczuwalny, ziołowy posmak połączy się z innymi przyprawami . Dlatego ciekawym pomysłem jest użycie herbaty typu earl gray – dodatkowo wzbogaconej aromatem bergamotki. Wszystko to nada głębi naszemu gulaszowi.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 torebki herbaty earl gray
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i wędzona

Jak zmiękczyć mięso na gulasz

Dwie torebki herbaty zalewmy 400 ml gorącej wody i odstawiamy do mocnego zaparzenia . Mięso kroimy w kostkę i nacieramy przyprawami (bez soli). Odstawiamy na 15 minut, zalewamy jedną czwartą herbaty i odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy warzywa do zeszklenia.

Kiedy cebula zacznie się robić miękka, dodajemy mięso. Obsmażamy je ze wszystkich stron i zalewamy pozostałą częścią herbaty.

W trakcie duszenia przyprawiamy mięso do smaku. Dusimy przez ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Podajemy, kiedy mięso będzie miękkie, z surówką z ogórków kiszonych.

Wypróbuj też przepisy na sernik krówkę i idealnie kremową jajecznicę .

gulasz w misce

Żaden coleslaw, żadna kapusta pekińska. W moim domu króluje teraz obłędna surówka biskupia
Pokrój, zalej tą masą i wsadź do piekarnika. To najlepszy obiad z piersi kurczaka, jaki można sobie wymarzyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy