Sposób na idealnie kremową jajecznicę. Wystarczy zrobić przed smażeniem
Jajecznica to niezwykłe danie. Składa się z minimum dwóch składników – wliczając tłuszcz, na którym ją smażymy – a mimo to jest zapewne ok. miliarda przepisów na nią. Oto jeden bliski ideału.
Kremowa jajecznica
Jajecznica to liderka zestawień polskich – i nie tylko polskich – śniadań. Danie z jajek może mieć mnóstwo obliczy. Niektórzy lubią mocno ścięte jajo, które można ułożyć na kanapce. Inni – niemal pitną, rzadką masę.
Wszystkich powinna zadowolić ta kremowa wersja. Wykorzystuje ona stosowaną czasem metodę, by białka oddzielić od żółtek przed smażeniem. Dodaje jednak od siebie coś jeszcze.
Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyćIdealne jajka na śniadanie
Przepis ten nazywany jest czasem jajecznicą po warmińsku. Oprócz rozdzielania jajka na czynniki pierwsze ubijamy tu dodatkowo białko. Dzięki temu jajecznica jest niezwykle kremowa. Oczywiście podajemy ją z ulubionymi dodatkami, w naszym przypadku, klasycznie – ze szczypiorkiem.
Składniki
- Jajka
- Masło klarowane do smażenia
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Jajecznica doskonała
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Te pierwsze przekładamy do większej miski i roztrzepujemy. Masa nie ma być sztywna, ale luźna o dobrze napowietrzona.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy grudkę masła klarowanego. Wlewamy białko i od razu mieszamy, by nie zrobił się omlet. Kiedy białko zacznie się ścinać, dodajemy żółtka i przyprawiamy.
Jajecznicę mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i grzanką z masłem.
Wypróbuj też przepisy na dżem pigwowy i ziemniaki po hiszpańsku.