Smakosze.pl Przepisy Biorę buraka, imbir i dosładzam zdrowym dodatkiem. Przeziębienie i grypa omijają mnie szerokim łukiem
burak imbir
Fot. YouTube/@Recipe Plus

Biorę buraka, imbir i dosładzam zdrowym dodatkiem. Przeziębienie i grypa omijają mnie szerokim łukiem

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon zimowy w pełni i zastanawiasz się jak jeszcze bardziej podnieść poziom swojej odporności? Ten przepis na skuteczny sok na odporność wprawi cię w zdumienie. Jest niezwykle prosty i szybki.

Czy to w ogóle działa?

Sok na odporność brzmi jak tabletki, które w magiczny sposób mają sprawić, że przez całą zimę będziemy czuć się fantastycznie. Ten naprawdę działa, a wszystko za sprawą buraka.

To warzywo zawiera witaminy z grup A,B,C i E oraz minerały jak żelazo, czy potas. Podnosi, więc nie tylko naszą odporność, ale też dodaje cenne i istotne zimą witaminy. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu sprawdza się także w czasie infekcji.

buraki.jpg
Canva/@foofandwinephotography
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie

Co będziesz potrzebować?

Parę składników i sok gotowy. Tylko patrzeć jak odporność idzie w górę.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 jabłko
  • 250 ml wody
  • 20 g miodu
  • imbir

Jak zrobić ten sok na odporność?

Zacznij od obrania, a następnie umycia buraka. Pokrój go w małą kostkę i włóż do miski. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, a następnie dorzuć do buraka. Obierz kawałek imbiru, wystarczy około 3 cm kawałek i wrzuć do pozostałych warzyw. Całość zalej wodą, dodaj miód i zblenduj . Możesz przecedzić przez sitko, wtedy otrzymasz czysty i klarowny sok. Pozostaje ci już tylko wypicie i cieszenie się nie tylko zdrowiem, ale i smakiem. Sprawdź, jak zrobić ciasto z brzoskwiniami oraz prosty przepis na paprykę .

sok z burak.jpg
Canva/@Dar1930

Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje
Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl