Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj przepis i dowiedz się, jak ugotować kurczaka. To mięso jeszcze nigdy nie było aż tak soczyste, a jego smak powali całą rodzinę na kolana. Przez dług czas nie będą chcieli jeść go w innej formie. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować perfekcyjny obiad.
Kurczak na obiad jeszcze nigdy nie był tak smaczny
Kurczak jest jednym z najpowszechniejszych, a przy tym i najtańszych mięs. Nic więc dziwnego, że tak często trafia na obiad w polskich domach. Zazwyczaj się go smaży lub zapieka, ale rzadko się zdarza, aby to mięso gotować. Oczywiście wiele gospodyń gotuje porcje rosołowe i dodaje je do rosołu, jednak tym razem zrobimy zupełnie inne danie.
Podane na obiad zachwyci każdego i nikt nawet nie pomyśli, że ta pierś z kurczaka była gotowana. Poznaj sposób i wypróbuj go, przygotowując to danie. Mięso jeszcze nigdy nie było tak smaczne i soczyste.
W tym roku lasy będą pełne grzybów. Eksperci wskazali terminObiad z kilku składników
Zanim dowiesz się, jak ugotować kurczaka, musisz poznać potrzebne składniki. Sama pierś z kurczaka nie wystarczy. Pamiętaj, żeby kupić ja w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie jakość to priorytet. Oprócz niego potrzebne będą także inne produkty, które znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, przez co obiad przygotujesz za grosze. Zdjęcia ilustrujące przegotowanie pochodzi z kanału Appetizing - Meat Recipes, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Jak ugotować kurczaka, aby był smaczny?
Oczyszczoną z błon i umytą pierś z kurczaka włóż do garnka. Zalej ją wodą. Wsyp ziaren pieprzu, suszony tymianek oraz sól. Wymieszaj składniki. Całość doprowadź do wrzenia.
Gdy kurczak zmieni kolor i będzie ugotowany, za pomocą szczypiec obróć go na drugą stronę. Garnek przykryj i wyłącz kuchenkę. Mięso pozostaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso, krój je na kawałki i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać je także do przygotowania sałatki.