Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paprykę nadziewam mięsem i posypuję serem. Potęga jej smaku tkwi w prostocie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.01.2024 12:25

Paprykę nadziewam mięsem i posypuję serem. Potęga jej smaku tkwi w prostocie

papryka nadziewana
YouTube/@szefowakuchni

Papryka nadziewana mięsem i ryżem to pyszna propozycja na obiad. Sekret smaku tego dania tkwi w jego prostocie, a potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta. Polecam przepis na faszerowaną paprykę, którą polubi każdy smakosz. 

Faszerowana papryka idealna na obiad

Zwykle w kuchni stawiam na proste rozwiązania. Wybieram przepisy sprawdzone i łatwe w przygotowaniu. Takie dają najlepszy efekt, czyli smaczne i pożywne danie. Do takich przepisów należy niewątpliwie papryka nadziewana mięsem i ryżem. Do tego posypana startym serem żółtym, który dopełnia całości.  

Taki obiad przyrządzam w prosty sposób, a potrawa zawsze się udaje. Jest pyszna, sycącą i bardzo aromatyczna. Kilka składników wystarczy, by wyczarować znakomity posiłek. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Szefowa Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

papryka nadziewana
YouTube/@szefowakuchni
Nigdy nie przechowuj w ten sposób pieczywa. Zrobi się zbite i twarde, wiele osób o tym nie wie

Jak zrobić paprykę nadziewaną mięsem i ryżem?

Składniki:

  • 4 papryki 
  • woreczek ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie dania zacznij od posiekania cebuli i czosnku. Podsmaż je i po chwili dodaj mięso mielone. Dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dołóż ugotowany wcześniej ryż.

Składniki wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przygotuj papryki. Odetnij czubki, pozbądź się pestek i gniazd nasiennych. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do każdej papryki włóż kawałek masła, dopraw solą i pieprzem. Nałóż przygotowany farsz.

Nadziewane papryki będą smakować całej rodzinie

Na wierzch każdej papryki ułóż straty ser żółty, dodaj pieprz i przykryj odciętym czubkiem. Do naczynia wlej pół szklanki wody. Piekarnik nastaw na 200 stopni na około 30 minut. Po upływie tego czasu nadziewane papryki są już gotowe do podania. 

Danie wychodzi niezwykle soczyste i smaczne. Po prostu rozpływa się w ustach i doskonale syci. Zrobisz je w łatwy sposób z kilku składników, a efekt zachwyci całą rodzinę. Pisaliśmy o tym, które jajko wybrać- na miękko, czy na twardo. Podawaliśmy błyskawiczny przepis na zupę z mrożonek, które kupisz w Biedronce. 

papryka nadziewana
YouTube/@szefowakuchni

Źródło: YouTube/@szefowakuchni

Zdjęcia: screen YouTube/@szefowakuchni