Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie
Schab na obiad to nie tylko tradycyjne kotlety. Poznaj zaskakujący przepis i z tego mięsa przygotuj faszerowane roladki. Domownicy nie będą kryli oburzenia, że nie ma ich tradycyjnego dania, ale kiedy spróbują roladek z przepisu, będą wniebowzięci. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego je przygotować.
Na obiad schabowe inaczej
Schab na obiad to dla wielu Polaków symbol porządnego i smacznego obiadu. Kotlety z tego mięsa mają tylu zwolenników, że u wielu pojawiają się częściej niż raz w tygodniu. Jeżeli znudziło ci się to tradycyjne danie, przygotuj roladki ze schabu, a nie zawiedziesz się.
Ich smak trafi w gusta każdego, a w dodatku domownicy poproszą cię o dokładkę. Wypróbuj ten sposób na schabowe inaczej nawet dzisiaj, a będziesz wracać do niego nieraz. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udajeZ czego robi się roladki ze schabu?
Podstawowym składnikiem roladek jest oczywiście schab. Kupując go, zwróć szczególną uwagę, aby był świeży i zawierał jak najmniej przerostów tłuszczu. Oprócz schabu potrzebne będą także składniki na farsz. To od nich zależy najwięcej, bo to dzięki tym składnikom cała kompozycja nabierze smaku. O tym, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcie pokazujące całe przygotowanie pochodzi z kanału Tapenda- przepisy kulinarne, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- musztarda
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- ogórki kiszone
- mąka
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na roladki ze schabu
Umyty schab rozbij na cienkie kotlety. Następnie przypraw je pieprzem i solą, a jedną stronę posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, a na nich posiekaną w piórka cebulę. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry i ułóż na cebuli.
Dłuższe boki mięsa zawiń do środka, a następnie zwiń całość w roladki. Mięso przekuj wykałaczkami, aby kompozycja się nie rozpadła. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące i ułóż je na patelni. Smaż je, do momentu zarumienienia z każdej strony. Gotowe roladki możesz podawać z sosem lub innymi ulubionymi dodatkami. W każdej wersji smakują znakomicie.