Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje
Ogórki kiszone śmiało można nazwać naszym przysmakiem narodowym. Są pyszne i zdrowe. Stanowią też doskonały dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Magda Gessler ujawnia swój sposób na tę pyszną kiszonkę. Dodaje jeden ważny składnik.
Ogórki kiszone- jedz na zdrowie
Ogórki kiszone są prawdziwą bombą witaminową i stanowią naturalny probiotyk. Podczas procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy, który dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny, wspomaga odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Ogórki kiszone pełne są takich witamin jak: A, C, K, E. Zawierają też magnez, wapń i fosfor.
W ogórkach kiszonych znajdziemy dużo błonnika, który reguluje prace jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. W medycynie naturalnej sok z ogórków zalecano na bóle głowy i gardła. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie kiszonych ogórków, ale my polecamy przepis Magdy Gessler. Ważny jest w nim jeden składnik.
Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisuJak przygotować ogórki kiszone Magdy Gessler?
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 4 płaskie łyżki soli
- 4 gałązki kopru
- 4 liście wiśni
- korzeń chrzanu, dodaj liście, gdy chcesz przyspieszyć fermentację
- 4 ząbki czosnku
Przygotuj 4 słoiki, umyj je i wyparz. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i osusz je. Włóż ogórki do słoików, podziel chrzan na 4 równe części i umieść w słoikach. Dodaj liście wiśni, chrzanu, czosnek, gałązki kopru.
Zagotuj wodę i dodaj sól, ostudź solankę. Pamiętaj, żeby nigdy ogórku nie zalewać gorącą solanką, bo zniszczy to wartości odżywcze ogórków. Zalej ogórki solanką. Zakręć słoiki i przechowuj je w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze kilkunastu stopni. Po 2 tygodniach ogórki będą idealne.
Tajemnica ogórków Magdy Gessler
Magda Gessler dodaje do kiszenia ogórków liście wiśni, które chronią ogórki przed psuciem i zapewniają im twardość oraz chrupkość. Dodatkowo liście wiśni niwelują posmak goryczy, który można spotkać w ogórkach. Innym rozwiązaniem mogą być liście malin, porzeczki i chrzanu. To nada też pysznego smaku ogórkom kiszonym.
Natomiast liście wiśni dadzą ogórkom wyjątkowy aromat i sprawią, że będą jędrne. Liście wiśni mają też działanie konserwujące. Dzięki nim ogórki zachowają świeżość i chrupkość. Pisaliśmy o wodzie do ogórków kiszonych. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone z 1895 roku.
Źródło: beszamel.se.pl