Smakosze.pl Przepisy Biorę czerstwe pieczywo i zalewam je mlekiem. Nic się nie marnuje, a ja mam obłędy posiłek
youtube.com/@przepisyoli

Biorę czerstwe pieczywo i zalewam je mlekiem. Nic się nie marnuje, a ja mam obłędy posiłek

27 stycznia 2024

Ten przepis sprawdzi się zwłaszcza w porze śniadaniowej. Wykorzystuje znaną dobrze technikę: zmiękczania bułki za pomocą mleka. Przenosi ją jednak na nowy poziom. Nie jest już ona jedynie składnikiem mielonych.

Jedzenie drugiej świeżości

Ratowanie jedzenia przed zepsuciem brzmi czasem jak przykry obowiązek. Ale z odrobinką kreatywności można podnieść je do rangi sztuki. Dobrze przygotowana uczta z resztek nie tylko prezentuje zawartość lodówki w nowym świetle. Może wręcz sprawić, że produkty prezentują się lepiej niż nawet w szczycie swojej formy.

Tak dzieje się ze składnikami w tym przepisie. W pierwszej kolejności jest to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa . Jednak wiele składników tego dania – wędliny czy ser – może być w nie najlepszej kondycji .

Pieczone ciasto z bułki
fot. youtube.com/@przepisyoli
Tę surówkę zawsze w niedzielę robiła moja babcia. Podstawą jest zdrowe warzywo, większość o nim zapomina

Zapiekanka z bułki w mleku

Pamiętajmy jednak, że ratujemy jedzenie przed zepsuciem, a nie po tym, kiedy już nastąpi. Jeśli mamy wątpliwości co do stanu składników, wyrzucamy je raczej niż podajemy domownikom . W przepisie wykorzystaliśmy ilustracje z kanału Przepisy Oli, gdzie użyte są poza bułką wyłącznie świeże składniki.

Składniki

  • ¼ kg białego pieczywa
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • Małe opakowanie śmietany 18%
  • Plastry wędliny i sera
  • 50 g startego sera
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • Sól, pieprz, masło

Pieczone ciasto z chleba

Pieczywo kroimy na kawałki, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie płynem, rozgniatamy je rękami lub widelcem na drobne kawałki . Cedzimy pieczywo, dociskając je do sitka lub durszlaka, by pozbyć się nadmiaru płynu.

Pieczywo wrzucamy do miski, dodając jajka, śmietanę i starty ser. Mieszamy na jednolitą masę i przyprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie do pieczenia wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą . Wlewamy połowę masy z pieczywa. Na wierzch układamy plastry wędliny i sera. Zalewamy drugą połową masy.

Po wierzchu ciasta układamy kilka plasterków zimnego masła i pokrojone w połówki małe pomidorki. Zasypujemy niezbyt obficie bułką tartą. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza .

Wypróbuj też przepis na soczyste schabowe z piekarnika i chrupiące paluszki z ziemniaków .

Masa z bułki w mleku
fot. youtube.com/@przepisyoli
Do przepisu na ten gulasz wracam co i raz. Robię od razu dużą porcję, starcza nawet na 3 dni
Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy