Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.01.2024 19:44

W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko

pieczony schabowy
youtube.com/@thedinnerbite

Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.

Pieczone schabowe

Nie musimy rezygnować z kotletów schabowych, by do polskiej kuchni wprowadzić wyraźny powiew świeżości. Sam od dawna prawie nie smażę mięsa, choć jedzenia kotletów nie wyrzeknę się raczej prędko. Zauważyłem jednak, że wrzucanie plastra mięsa na patelnię nie daje najlepszych efektów, jakie można uzyskać.

Pieczenie jest znacznie lepszą metodą nie tylko ze względu na smak. Owszem, soczyste i pełne w smaku kotlety łatwiej osiągnąć w ten sposób. Warto jednak zwrócić uwagę na aspekty zdrowotne. Dzięki zamianie patelni na piekarnik używamy znacznie mniej tłuszczu i pozbywamy się mniejszej ilości składników odżywczych. A sama obróbka nie jest w stanie przyćmić fantastycznych kompozycji smakowych, które przygotowujemy na bazie niepozornego schabu.

surowe kotlety schabowe
fot. youtube.com/@thedinnerbite
Podstępem zamówił obiad z sejmowej restauracji, ceny to jakiś żart. „Taniej niż w barze mlecznym”

Schab z piekarnika

Schab to jedno z najbardziej dostępnych (i przystępnych) mięs w ofercie polskich sklepów. Warto więc sięgać do niego często i eksperymentować choćby z przyprawami. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału The Dinner Bite, który proponuje mieszankę z użyciem nasion kopru włoskiego i suszonej wędzonej papryki. Nie są to najłatwiej dostępne w Polsce składniki, ale warto postarać się je znaleźć w sklepie. Tymczasem w przepisie zastępuję je popularniejszymi przyprawami.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe (możliwie grube – nawet do 2,5 cm)
  • 70 ml oliwy
  • Łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (brązowego)
  • 2 łyżeczki ostrej (lub wędzonej) papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Kotletów schabowych nie rozbijam, a jedynie z obu stron nacieram solą, pieprzem i pastą z przypraw wymieszanych w oliwie. Tak natarte odstawiam do zamarynowania na co najmniej kilkanaście minut. Następnie układam je na blaszce, polewam dodatkowo odrobiną oliwy i wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Przez ten czas na blaszce zbiera się aromatyczny sos. Schab wyjmuję i obficie polewam tym sosem, by mięso było jeszcze bardziej wilgotne. W międzyczasie zmniejszam temperaturę w piekarniku do ok. 150 stopni. Wkładam mięso na kolejne 7-10 minut. 

Ważne, by nie podawać pieczonego mięsa zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wykładam je na półmisek i przykrywam folią aluminiową, by nieco „odpoczęło”. Temperatura wyrównuje się, a zawarta w kotletach wilgoć rozchodzi się równomiernie. Dzięki temu kotlety po podaniu są bardziej miękkie i soczyste. Odkąd opanowałem tę metodę, nie wracam już do smażenia.

Wypróbuj też przepisy na chrupiące paluszki ziemniaczane i niezwykła surówkę z kiszonych ogórków.

Marynowany schab
fot. youtube.com/@thedinnerbite