Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej
Ta sałatka z kurczakiem jest tak sycąca, że może starczyć za samodzielne danie. Doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy od stania w kuchni wolimy towarzystwo gości, ponieważ można przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Jest też niezwykle efektowna.
Klejnot stołu
Pełne w smaku, sycące sałatki do nieodłączny element każdej imprezy. Pozwalają wszystkim uczestnikom jeść we własnym tempie i zwalniają gospodarzy z obowiązku ciągłego donoszenia potraw na stół. W wypadku tej sałatki może być jeden problem: jest tak pyszna, że natychmiast znika z salaterki.
Jedno, co może ją uratować, to efektowność. Udekorowana według naszego przepisu jest tak piękna, że goście mogą nie odważyć się jej tknąć. Dlatego też nazwano ją klejnotem stołu. Warto w takich sytuacjach zachęcić gości informacją, że sałatka smakuje równie dobrze jak wygląda.
Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobreDoskonała sałatka na imprezę
Podstawą tej potrawy jest pierś kurczaka smażona z przyprawami. W naszym przepisie proponujemy mieszankę przypraw kebab, ale np. kanał Obżarciuch, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje tego tekstu, posługuje się curry.
Składniki
- 400-500 g piersi z kurczaka (np. jedno opakowanie z dyskontu)
- 2 łyżeczki przyprawy kebab
- 5 jajek
- 1 średnia czerwona cebula
- 120-150 g żółtego sera
- ¼ kg pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki pestek słonecznika (można zastąpić np. pestkami dyni)
- 120 g majonezu
- 50 ml oleju
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę klejnot stołu
Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, solimy i mieszamy z przyprawą. Odstawiamy na 20 minut, by smaki się przegryzły, i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do miękkości, wyjmujemy na ręcznik papierowy i odstawiamy do przestudzenia.
Patelnię wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym (lub używamy czystej). Prażymy słonecznik, aż będzie rumiany i chrupiący.
Na dno salaterki wrzucamy warstwę jajek na twardo startych na tarce o grubych okach. Jajka dokładnie przykrywamy warstwą majonezu. Na wierzch wsypujemy przestudzoną kostkę kurczaka i czerwoną cebulę posiekaną w drobną kostkę. Przekładamy kolejną warstwą majonezu. Posypujemy słonecznikiem i serem.
Sałatkę smarujemy po wierzchu resztą majonezu, a na nim układamy pomidory pokrojone w połówki. Dekorujemy zielonymi liśćmi, np. pietruszki lub bazylii.
Wypróbuj też przepisy na miękki gotowany schab i gołąbki smażone w panierce.