Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.01.2024 16:50

Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej

sałatka z pomidorkami
youtube.com/@obzarciuch

Ta sałatka z kurczakiem jest tak sycąca, że może starczyć za samodzielne danie. Doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy od stania w kuchni wolimy towarzystwo gości, ponieważ można przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Jest też niezwykle efektowna.

Klejnot stołu

Pełne w smaku, sycące sałatki do nieodłączny element każdej imprezy. Pozwalają wszystkim uczestnikom jeść we własnym tempie i zwalniają gospodarzy z obowiązku ciągłego donoszenia potraw na stół. W wypadku tej sałatki może być jeden problem: jest tak pyszna, że natychmiast znika z salaterki.

Jedno, co może ją uratować, to efektowność. Udekorowana według naszego przepisu jest tak piękna, że goście mogą nie odważyć się jej tknąć. Dlatego też nazwano ją klejnotem stołu. Warto w takich sytuacjach zachęcić gości informacją, że sałatka smakuje równie dobrze jak wygląda.

gotowa sałatka klejnot stołu
fot. youtube.com/@obzarciuch
Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre

Doskonała sałatka na imprezę

Podstawą tej potrawy jest pierś kurczaka smażona z przyprawami. W naszym przepisie proponujemy mieszankę przypraw kebab, ale np. kanał Obżarciuch, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje tego tekstu, posługuje się curry.

Składniki

  • 400-500 g piersi z kurczaka (np. jedno opakowanie z dyskontu)
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab
  • 5 jajek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 120-150 g żółtego sera
  • ¼ kg pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki pestek słonecznika (można zastąpić np. pestkami dyni)
  • 120 g majonezu
  • 50 ml oleju
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy sałatkę klejnot stołu

Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, solimy i mieszamy z przyprawą. Odstawiamy na 20 minut, by smaki się przegryzły, i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do miękkości, wyjmujemy na ręcznik papierowy i odstawiamy do przestudzenia. 

Patelnię wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym (lub używamy czystej). Prażymy słonecznik, aż będzie rumiany i chrupiący.

Na dno salaterki wrzucamy warstwę jajek na twardo startych na tarce o grubych okach. Jajka dokładnie przykrywamy warstwą majonezu. Na wierzch wsypujemy przestudzoną kostkę kurczaka i czerwoną cebulę posiekaną w drobną kostkę. Przekładamy kolejną warstwą majonezu. Posypujemy słonecznikiem i serem.

Sałatkę smarujemy po wierzchu resztą majonezu, a na nim układamy pomidory pokrojone w połówki. Dekorujemy zielonymi liśćmi, np. pietruszki lub bazylii.

Wypróbuj też przepisy na miękki gotowany schab i gołąbki smażone w panierce.

Kurczak na sałatkę
fot. youtube.com/@obzarciuch